Mitä olisi Juustosoppi ilman oikeaoppisia juustonvalmistusaineksia?

Tällä viikolla arvostetaan ternimaitoa. Lehmän ternimaito on tunnetusti äärimmäisen ravinne- & proteiinirikasta herkkua. Toki ternimaitoon pätee elämän lainalaisuudet – mitä nautinnollisempaa syötävää siitä valmistat sitä vähemmän ravinteet pysyvät mukana diilissä. Toisin sanoen ternimaidon vitamiinit ja mineraalit katoavat kuumentaessa.

Me kuitenkin väitämme, että myös uunijuustolla, pannareilla ja pullalla on (mielen)terveyttä edistäviä vaikutuksia! Tässä siis muutama vinkki, mitä ternimaidolla voit tehdä sen jälkeen, kun olet sitä Juustosopilta käynyt litran tai pari noutamassa.

 

Yleistä

  • Juustosopilla myytävä maito on luomua Ikaalisista. Sitä ei siis tarvitse laimentaa uunijuustoa tehtäessä, eikä myöskään lisäillä munia tai muuta härpäkettä. Pelkkä maito riittää.
  • Ternimaito sopii monen herkun pohjaksi. Kananmuna-allergikoille se on oiva ratkaisu leivontaan – rasvainen maito korvaa kananmunan kokonaan esimerkiksi pannukakuissa tai pullissa.
  • Ternimaitoa ei ole kuumennettu tai pastöroitu. Pakasteesta sulatettu maito kannattaakin siis käyttää saman tien, eikä sitä saa pakastaa uudelleen.
  • Ja sulatus toimii parhaiten laittamalla maitopurkki vuorokaudeksi jääkaappiin. Kiireisimmille myös vesihaude toimii ratkaisuna.

 

Uunijuusto

eli maailman helpoin jälkiruoka

Uunijuusto tunnetaan myös nimellä uunijussi. Siihen tarvitset seuraavat ainekset:

1 l ternimaitoa
n. 1 tl suolaa
Voita vuoan voiteluun

Kaada maito uuninkestävään, voideltuun astiaan, sekoita mukaan suola ja heitä 180–200 asteeseen noin tunniksi. Paistoaika riippuu uunin tehosta. Uunijuusto on valmista, kun se on hyytynyt pehmeäksi ja sen pinta on kauniin ruskea.

Uunijuustoa voi nautiskella hillojen tai marjojen kanssa. Parhaalle se kuitenkin allekirjoittaneiden mielestä maistuu, kun päälle heittää ripauksen sokeria ja kanelia, eikä muuta.

 

Pannarit

Simppeleimmät pannarit syntyvät tällä ohjeella:

1 l ternimaitoa
n. 5 dl jauhoja
(n. 50 g sulaa voita)
(ripaus suolaa)

Koska ternimaito on itsessään jo maukasta, rasvaista ja hyytyy hyvin, halutessaan myös suolan ja rasvan voi jättää pois. Pannarit syntyvät siis helposti kahdesta aineksesta.

Ainekset sekaisin siis ja pellille. Paistele 225 asteessa 20-30 min ja kaiva sillä välin hillot ja jäätelöt pannarin kylkeen tarjottaviksi. Nam!

 

 

Crème brülée

Jos kaipaat hieman vaativampaa jälkkärikokkailua, testaa samettisen pehmeän crème brüléen valmistusta. Ohje on napattu Kalevan artikkelista, jonka on kirjoittanut Tapio Maikkola. Tarvitset siis:

5 dl ternimaitoa
5 dl kuohukermaa
1 halkaistu vaniljatanko ilman sisuksia
1 murskattu tähtianis
8 keltuaista
1,5 dl sokeria

Vatkaile keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta kerma ja mausteet. Lisää joukkoon ternimaito ja keitä miltei kiehuvaksi. Kaada seos keltuaisvaahdon päälle ja sekoita samalla niin maan vimmatusti.

Laita seos yöksi jääkaappiin. (Muista peitellä hyvin, ettei muiden kaapin tuotteiden tuoksut imeydy huomisen jälkkäriin.) Kuori seuraavana päivänä vaahto seoksen päältä, ja seulo pois tähtianis ja vaniljatanko. Sekoita vielä hyvin.

Kaada seos kahdeksaan posliiniastiaan ja paista 90 asteessa reilun tunnin verran tai kunnes seos on hyytynyt.

Anna jäähtyä. Ripottele sitten pinnalle sokeria, ja jos kaapista löytyy tohotin, sulata sokeri rapeaksi kuoreksi. Tämä onnistuu myös uunin grillivastuksen alla lämmittämällä. Crème brülée on taivaallista sellaisenaan, mutta toimii hyvin myös esimerkiksi marjojen tai sorbetin kera.

 

Jos sulla sattuu olemaan salainen ternimaidosta tehdyn herkun resepti takataskussa, otettaisiin mielellämme vinkkejä vastaan! Ollaan myös pohdittu kuinka monta nimeä tällä rakkaalla lapsella on. Millä nimellä sinä tunnet ternimaidon? Voit jakaa omat vinkit, muistot ja kokemukset meidän Facebookissa täällä.

Ja sitten… eikun herkuttelemaan!