…eli miksi sinunkin kannattaa antautua juustojen vietäväksi.

Keskiviikkona 20.1.2021 vietetään kansainvälistä juuston ystävien päivää. Juustosopin tiskistä löytyy satoja erimuotoisia ja -makuisia syitä, miksi juustoa kannattaa rakastaa. Erilaisten kiekkojen ja kimpaleiden lisäksi tässä muutama knoppi, minkä takia me kuulutaan juustojen fanikuntaan.

 

Juustonvalmistus on taidetta

Yksilöllisyyttä ihannoivan kulttuurin ytimestäkään voi olla vaikeaa löytää yhtä uniikkia asiaa kuin juusto. Rakkaudella valmistetut kiekot ovat pitkälti käsityötä. Ja kuten jokainen käsitöitä harrastanut tietää, kahta tismalleen samanlaista tuotetta on erittäin haastavaa valmistaa. Tämä on totta niin juustojen kuin lapastenkin kohdalla.

Mieti vaikka rakkaan ihmisen sinulle kutomia lapasia. Kuviot eivät välttämättä ihan mätsää, ja toisen tumpun peukalo on jäänyt keskenkasvuiseksi. Silti ne lämmittävät täydellisesti, koska tiedät, että ne on rakkaudella valmistettu. Yhtä lailla jokainen kohtaamasi juusto on erilainen, ja kuitenkin omalla tavallaan juuri sitä mitä tarvitsit, koska rakkaus lajiin on aina osa sen reseptiikkaa.

 

Niin hyvää, että rosmotkin tykkää

Vuonna 2011 Britannian vähittäiskaupan tutkimuskeskus totesi, että maailman eniten varastettu tuote on – tadaa – juusto! Juustot on mainittu samaisen tutkimuskeskuksen top 10 -listalla vielä toissavuonnakin. Mitä ilmeisemmin esimerkiksi parmesanin pimeät markkinat ovat ajoittain trendaava ilmiö.

Tämä ei siis ole kehotus lähteä taskuvarkaisiin. Sen sijaan kannustamme arvostamaan sitä, että omat nautintonsa voi lunastaa tutusta puodista (eikä pimeiltä markkinoilta) hyvän palvelun kera ilman kiinnijäämisen pelkoa.

 

Juusto tekee hyvää mielelle ja keholle

Juustojen nautiskelulla on onnelliseksi tekevä vaikutus. Onnellisuutta lisää myös tieto siitä, että juusto on terveellinen osa ruokavaliota. Se sisältää runsaasti hyviä proteiineja, kalsiumia, sinkkiä, fosforia sekä B12-vitamiinia. Edes rasvaiset juustot eivät saa epäterveellisen leimaa kylkeensä. On tutkittu, että juustojen sisältämä kalsium estäisi suurimpien rasvamäärien imeytymistä. Toisin sanoen kermaistenkaan juustojen rasva ei aina jää vyötärölle asumaan.

Lisäksi juusto on täydellinen jälkiruoka. Se lisää syljeneritystä, mikä puolestaan edesauttaa happohyökkäyksen bakteerien poistumisessa. Ruoan päälle nautittuna juusto siis ajaa hammaspeikot karkuun.

Huomioidaan kuitenkin kohtuu kaikessa. Juustoissa on vaihteleva määrä rasvaa ja suolaa. Ei siis hotkita koko kiekkoa iltapalaksi. Lisäksi kannattaa pohtia, mitä juustojen kanssa tarjoaa. Leipätikkujen, keksien ja hillojen sijaan kokeile ensi kerralla hedelmiä ja pähkinöitä juuston seuraksi!

 

Paikallisherkkuja parhaasta päästä

Historiallisen herkullisten juustomaiden tuotteiden lisäksi kotimaisten pienjuustoloiden tarjonta laajenee jatkuvasti. Suomessa toimii tällä hetkellä 61 juustolaa, joista valtaosa on pienyrityksiä.

Juustosopin tiskistä löytyy esim. Heikkilän tilan hämäläistä pitojuustoa, Sastamalan Herkkujuustolan Savuhilmaa ja Ahlmanin sinihomejuustoa, joka on valmistettu tamperelaisten lehmien maidosta. Herkkuja ei siis tarvitse metsästää maailman ääristä. Uusia suosikkeja voi löytyä ihan naapuristakin.

 

Juustojen juhlaviikon kunniaksi haastamme juuri sinut liittymään juustonrakastajien kerhoomme, ja kokeilemaan jotain täysin uutta. Valitse iltapalaksi sellainen juusto, mitä et ikinä ole ennen maistanut ja kerro meille, mitä opit! Lueskellaan, hykerrellään ja jaetaan eteenpäin sun kokemuksia, kun jaat ne Facebookissa tai Instagramissa tägäämällä @juustosoppi

Lisää juustoknoppitietoa löytyy tiskimme takaa kauppahallista. Tule käymään niin valitaan sulle yhdessä uusi lempparijuusto!