Hellekauden helliessä ajattelimme listata muutaman vinkin juustojen säilytykseen. Nämä ohjeet pätevät tosin vaikka kesä päättäisi loppua heti huomenna. 😋

Aloitetaan perusteista, joilla pääset jo pitkälle.

  • Muista hygienia. Juustot ovat herkkiä ympäristön bakteereille, ja niitä tulisi aina käsitellä puhtain välinein ja puhtain käsin.
  • Myös säilytyksessä kannattaa käyttää ilmatiiviitä puhtaita lasi- tai muoviastioita tai muovipussia. Näin esimerkiksi jääkaapin muiden tuotteiden hajut eivät pääse imeytymään juustoihin.

Meidän Eijan sanoin,

”Jokaisella juustolla on oma sielunelämä. Se on elävä elintarvike.”

Kovien juustojen säilytys

Esimerkiksi parmesanit, goudat ja Trentingrana.

Säilytä huoneenlämmössä esimerkiksi kelmuun käärittynä, ja suojaa juustot valolta. Juustojen on hyvä saada välillä hengittää. Älä siis sulje niitä kokonaan ilmatiiviiseen rasiaan pitkäksi aikaa.Lämpötilaa enemmän kovien juustojen säilyvyyteen kuitenkin vaikuttaa valolle altistuminen.

Valossa juusto ikään kuin jatkaa elämäänsä ja kehittymistään, ja tekee sen usein härskimpään suuntaan. Esimerkiksi leipälaatikot ovat oiva paikka kovien juustojen säilyttämiseen.

Kovilla helteillä, kuten nyt, lienee kuitenkin parempi laittaa kaikki juustot jääkaapin viileään pitkäikäisyyden maksimoimiseksi.

Mitä on pintahome?

Kovien juustojen pinnalle saattaa kaikista turvatoimista huolimatta puskea homepilkkuja. Kyse on pintahomeesta. Se tarkoittaa, että juuston tiiviin rakenteen ansiosta home ei ole päässyt luikertelemaan pintaa syvemmälle, ja juusto on pelastettavissa.

Pelastusoperaatio on suhteellisen simppeli: ota pala talouspaperia tai puhtaan pyyhkeen kulma, ja pyyhi home pois. Homeesta voi hankkiutua eroon myös juustohöylän avulla, mutta veitsiä on turha kaivaa esiin. Menee hyviä juustosiivuja hukkaan, kun homma hoituu pyyhkimälläkin. 😉

Ja kauanko ne juustot sitten säilyvät huoneenlämmössä? No, se selviää usein haistamalla. Meidän Masan sanoin:

”No meidän Trentingrana on ollut muovipussissa leipälaatikossa kohta vuoden, ja vielä siitä raastellaan palasia pastan päälle.”

Pehmeät ja puolipehmeät juustot

Esimerkiksi Emmental, homejuustot ja Maasdam.

Pehmeämmät juustot säilytetään ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa, ja niiden elämänkaari on huomattavasti lyhyempi kuin kovempien kavereidensa. Huokoisemman rakenteen vuoksi pehmeisiin juustoihin päässyt home voi tulla sisältä tai ulkoa.

Mikäli juustoon siis pääsee bakteereja, ja hometta muodostuu (muihin kuin homejuustoihin), sitä ei enää pyyhkimällä pois saa. Sen vuoksi pehmeiden juustojen kohdalla käsittelyhygienia on erityisen tärkeää, jos haluaa nauttia juustosta useampaan otteeseen.

Pehmeämmissä juustoissa pilaantuminen on kuitenkin helppo huomata ihan vaan nuuhkimalla. Eräpäivät eivät siis aina kerro totuutta suuntaan tai toiseen – kannattaa luottaa nenäänsä ennen kuin heittää syöntikelpoisen juuston roskikseen.

Juustotarjottimen tai salaattien pehmeämmät juustot kannattaa ottaa jääkaapista huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen tarjoilua. Mauista saa paljon enemmän irti juustojen lämmitessä.

Tuliaisjuustojen kanssa matkustaminen

Mökkireissulle voi hyvin pakata mukaan juustovalikoiman pidemmällekin matkalle. Matkustamiseen pätee samat säännöt kuin muussakin säilytyksessä:

  • Lämpötilaa enemmän säilyvyyteen vaikuttaa valo. Älä siis jätä juustopussia takapenkille suoraan auringonpaisteeseen. Jemmaa se mieluummin penkin alle tai takapakkiin säilyvyyden parantamiseksi.
  • Mikäli pehmeämmät juustot eivät mene suoraan tarjoilupöytään lähietäisyydellä, kannattaa ne laittaa kylmälaukkuun etenkin näillä helteillä. Juustosopilta löytyy esimerkiksi kesän cooleimmat kylmäreput juustojen kuljetukseen. Pussukoihin mahtuu hyvä kattaus herkuttelujuustoja, ja se toimii myös käytännöllisenä tuliaislahjana.

 

Näillä ohjeilla pääset jo pitkälle! Mikäli jokin asia pohdituttaa juustojen suhteen, kysy meiltä. Tiskin takana on sen verran monta vuosikymmentä juustotietoutta tarjolla, että vastaus varmasti löydetään kinkkisimpiinkin kysymyksiin! 🙂

Nautinnollista keskikesän juhlaa just sulle! ☀️