Kesäkuu alkoi juhlavissa tunnelmissa, kun meidän Eija (keskellä inventaariota) huomasi viettävänsä 24. vuosipäiväänsä Juustosopin yrittäjänä. Juustovuoren keskeltä kuului välillä naureskelua, välillä huokailua, innostunutta hihitystä ja pohtivaa hiljaisuutta.

”Niin kauan kuin inspiroivia päiviä on enemmän kuin lannistavia, tämä homma kannattaa. Ja sehän kannattaa vielä pitkään”, tuumasi hän, ja jatkoi juustonpäiden laskentaa ❤️

Kesän – ja kaikkien juhlien – kunniaksi olemme suunnitelleet kaikenlaista kivaa ylläriä niin mökkituliaisiksi kuin piknik-eväiksikin sopivissa muodoissa 😉

Näihin kuuluvat myös kuukauden herkuttelujuusto -valikoiman juustot, jotka saavat naapurivilttiläiset kuolaamaan kateudesta. Ja Wolttihan kuljettaa piknik-eväät luoksesi suoraan puistoon!

Tässä siis kesäkuun herkuttelujuustot. Nautinnollisia kesäretkiä!

Murcia Curado – espanjalainen vuoden verran kypsytetty vuohenmaitoherkku. Kuiva ja kuuma Murcian alue Välimeren rannalla on tunnettu laadukkaasta vuohenmaidon tuotannostaan. Pitkään kypsytetty juusto on ehtinyt kehittää maistuvan persoonallisuuden – sen maku on pehmeä ja kermainen, jopa hieman makeaan taittava. Tämä juusto sopii yhteen esimerkiksi raikkaan Sauvignon Blancin tai Albariñon kanssa.

Weinkäse – punaviinillä pesty ja harjattu nuori ja lempeä itävaltalainen lehmänmaitojuusto. Weinkäsen maku on mieto. Se sopii siis hyvin herkuttelijoille, joille punaviini on vielä vierastettava maku sekä heille, jotka mielellään nauttivat kevyttä punaviiniä juuston kanssa.

Bellavitano Gold – italialaisen Sartorin perheen Yhdysvalloissa valmistama vuoden kypsytetty lehmänmaitojuusto. Tätä palkintoja kerännyttä juustoa on kuvailtu mm. kermaiseksi parmesaaniksi. Bellavitanossa on upean kiteinen ja kuitenkin kermainen rakenne sekä moniulotteinen, pähkinäisestä hennon hedelmäiseen vaihteleva maku.

Morbier – ranskalainen lehmän raakamaidosta valmistettu tuhkaraitajuusto. Ensimmäisen maininnat Morbierista löytyvät 1700-luvun lopun kirjallisista lähteistä. Perinteisesti iltalypsystä ylijäänyt maito juustoutettiin, ja puolitäyden juustomuotin päälle kaadettiin tuhkaa, jotta massa säilyisi. Muotti täyttyi aamulypsyllä, ja juustoon jäi keskelle tuhkaraita, josta se tänäkin päivänä tunnetaan. Juustoa on kypsytetty n. 45 päivää, ja sen maku on mieto, mutta hedelmäinen ja jopa hieman vaniljainen.

Basilika-valkosipuli Gouda – hollantilainen nuori gouda on lehmänmaidosta valmistettu puolikova juusto. Perusmaultaan juusto on mieto ja pehmeä, eli täydellinen vastapari siihen mausteeksi lisätyille basilikalle ja valkosipulille. Persoonallinen lisä juustotarjottimelle tai vaikkapa salaattiin.

Herkullista kesäkuuta, ystävät!

Ja jos satut lukemaan tätä puistossa, Woltin juustotilaukseen pääset tästä: 😉

 

Tilaa juustot kotiin tästä!