Pitkän (ja vihdoin taas Ihan Oikean) talven jälkeen on oikeastaan ihan sama, mitä grilliin laittaa. Kaikki ulkona syöty maistuu joka tapauksessa taivaalliselta!

Grillikauden ensihuumasta voi kuitenkin tehdä vielä päräyttävämmän, kun vähän taktikoi juustoherkkujen lämpötilojen ja lämmitystapojen kanssa.

 

Hyviä nyrkkisääntöjä juuston grillauksessa

  •  Juustojen – kuten muidenkin ruokien – grillauksessa grillin puhtaus on tärkeää. Puhtaaksi raavittu ja hyvin öljytty grilli auttaa juustoa kypsymään kunnolla. Reilu öljynkäyttö on myös todennäköisesti pelastanut monen kesäfiiliksen, kun loppuiltaa ei tarvitse käyttää raapimalla halloumia parilasta.
  •  Suosi parilaa ritilöiden sijaan. Tiiviimmätkin juustot tuppaavat tihkumaan nesteitä. Parila auttaa juustoja sekä lämpiämään tasaisemmin että pitämään sotkun kurissa.
  •  Grillaa juustot kokonaisena ja paloittele vasta jälkeenpäin. Näin pääset nauttimaan mehukkaasta sisustasta kuivien viipaleiden sijaan.
  •  Jos grillaat juustot pelkiltään, grillin tulisi olla todella kuuma. Juustojen lämmitykseen riittää, kun asetat ne kuuman grillin parilalle ja suljet kannen vain muutamaksi sekunniksi. Tämä riittää lämmittämään esimerkiksi halloumit ja grillijuustot.
  • Juustot, jotka kääritään esimerkiksi pekoniin, voidaan lämmittää keskilämmöllä ja tovin pidempään niin, että pekonit muuttuvat rapsakoiksi. Kun nyytit on kääritty tiukasti kiinni, juustokaan ei pääse valumaan vaikka se sulaisi tarkoitettua enemmän.
  • Kun juustoja käytetään täytteinä esimerkiksi herkkusienissä tai tomaateissa, koko nyssykkä kannattaa kietaista folioon. Näin lämpö pysyy tasaisempana ja molemmat raaka-aineet kypsyvät samassa tahdissa.
  • Grillipöytään sopivat myös erilaiset salaatit. Grillinkäytön ihanuudesta huolimatta salaattijuustot suosittelemme lämmittämään pannulla. Lämpö on tasaisempi ja juustojen maku pääsee paremmin esiin.

 

Sopin tiskistä löytyy parhaat grillijuustot

Keräämme tähän päivittyvää listaa grillaukseen sopivista juustoistamme. Tuotteet löytyvät myös Juustosopin auton kyydistä!

 

Tomino

on Piedmontesta, Italiasta kotoisin oleva lehmänmaitojuusto. Se on DOP juusto, eli omaa suojatun alkuperäisnimityksen tuoman tiukan kontrollin valmistuksessa. Suomeksi: jokainen kiekko vie valvotun taatusti laadukkaalle makumatkalle juuston historiaan. Tomino näyttää pieneltä brie-kiekolta, ja sen makeaan taittavat aromit nousevat esiin erityisesti lämmittämällä.

Tarjoiluehdotus:
Kääri Tomino pekoniin tai ilmakuivattuun kinkkuun ja lämmitä parilalla. Juuston makeahko rasvaisuus sopii täydellisesti yhteen kuivemman ja suolaisemman kinkun kanssa.
Tomino toimii hyvin yhteen myös kasvisten, kuten parsan kanssa.

 

Heikkilän tilan grillijuusto

on lehmänmaidosta valmistettu luomulähijuusto. Se pistää kauempaa tulleet kilpailijansa koville – Heikkilän tilan juustoissa maistuu vapaus ja luonto (kaikki tarvittavat aromit kesästä nauttimiseen siis!) Juustosoppiin juustot matkaavat 40 km päästä Pälkäneen Laitikkalasta.

Tarjoiluehdotus:
Heikkilän tilalta kuiskitaan, että juusto olisi parhaimmillaan ulkopuolelta rapeaksi grillattuna ja paholaisenhilloon dipattuna. Toimii hyvin myös lisukkeena muiden grilliherkkujen kyljessä.

 

Manouri

on vuohen- ja lampaanmaidosta puristettu herajuusto. Se on puuttuva linkki fetan ja halloumin kehityskaaren välistä: rakenteesta löytyy fetan suuntuntuma, mausta halloumin pehmeys. Manouri on vähäsuolaisempi kuin evoluutiolliset vanhempansa, ja sen maku tulee parhaiten esille, kun se paistetaan keskilämpöisellä pannulla tovin verran molemmilta puolilta.

Tarjoiluehdotus:
Lautaselle et muuta tarvitse kuin tuoretta parsaa ja Manouria. Makunautinto taattu.
Sopii myös hyvin hedelmäisiin salaatteihin. Kokeile vaikka viinirypäle-avocadosalaatissa.

 

Filos paistettava välimeren juusto (laktoositon)

on kiinteä kreikkalainen grillijuusto. Koostumus on suunniteltu grillausta varten: juusto kestää kovat lämpötilat sulamatta. Välimeren juusto on vähempisuolaista kuin moni halloumi. Vähäsuolaisuus tekee mausta pehmeämmän ja helpostilähestyttävän.

Tarjoiluehdotus:
Välimeren juustosta saa huikean muhkeat hampurilaiset! Laita paksun juustosiivun kaveriksi karamellisoitua punasipulia ja grillattuja tomaattisiivuja.

 

Kesätuotteita saapuu tiskiimme viikottain. Päivitämme siis tätäkin listaa aina, kun uusia paistoon sopivia juustoja saapuu Sopille.

Knopit ja vinkit voit ottaa haltuun myös Facebookissa ja Instagramissa!