Juustosopilla on nyt Rôtisseursin kilvet

Juustosopilla on nyt Rôtisseursin kilvet

Maailman suurin ja arvostetuin gastronomiajärjestö Chaíne des Rôtisseurs on myöntänyt meille siunauksensa – ja kilpensä ja käätynsä. Koska tätä on vielä vaikea uskoa itsekään, kelataan hetki taaksepäin.

32 vuotta ja rapiat tarkalleen ottaen.

Silloin Eijan äiti, Taimi Ahvenjärvi, oli juuri ostanut Kauppahallin keskikäytävällä sijaitsevan Juustosopin itselleen. Taimin vuonna 1961 perustama pienenpieni vihannespuoti Nygrenin kalakaupan vieressä vaihtoi siis alaa kasviksista maitotuotteisiin. Mukana muutti vihannespuolellakin töitä tehnyt Eija, jonka ei ollut tarkoitus jäädä hallilaiseksi. Kauppiasuran sijaan Eija halusi sairaanhoitajaksi.

Tuolloin Kauppahalli näytti – no, samalta kuin tänä päivänäkin. Puotien sisäpuolia on muokkailtu kunkin kauppiaan mieleiseksi, ja ilmastointiputkia ja uusia valoja on vuosien varrella ilmestynyt hallin kattoihin. Muuten puitteet eivät juuri ole muuttuneet.

Siniseksi maalattujen puotien välissä kuhina kävi kuitenkin kovempana läpi päivän kuin nykyään. Kauppahalli oli keskustan asukkaiden lähikauppa. Tehtaiden piippujen viheltäessä neljältä työpäivän päättyneeksi meno vasta hurjaksi muuttuikin. Viimeisen aukiolotunnin aikana jokaisen puodin edessä jonotettiin.

Juustosopista sai alusta asti juustoa, tottakai. Sieltä sai kuitenkin myös tulitikkuja, maitoa, talouspaperia ja tupakkaa, muutamia mainitaksemme.

24 vuotta sitten Taimi jäi eläkkeelle. Siihen mennessä oli käynyt selväksi, että Eijan sydän oli juurtunut halliin ja sairaanhoitajan ura unohtunut. Eijasta tuli täyspäiväinen yrittäjä.

”Ja kyllä se jännitti. Muistan vieläkin sen ensimmäisen päivän. Seisoin tiskin takana ja mietin, että tässä sitä nyt ollaan, omassa sopissa, yrittäjänä.”

24 vuotta sitten alkoi myös Juustosopin matka sekatavarakaupasta herkkusuiden erikoisliikkeeksi. Samana vuonna, kun Eijan ja Matin häitä juhlittiin, tuore aviomies pääsi Sopille Masan sanoin ”jakari ja ruuvari kädessä harjoittelemaan.” Tuli pitkää tiskiä ja aina vain erikoistuneempaa tuotevalikoimaa. Myös vessapaperit katosivat valikoimasta vähin äänin.

”Kun vetovastuu siirtyi minulle, mulla oli vahva visio, mitä haluan tehdä. Halusin, että tästä tulee Tampereen paras juustokauppa,” sanoo Eija, ja jatkaa vielä: ”Enhän minä sitä toki arvioi, onko tämä paras vai ei. Mutta tahtotila oli kova – ja on edelleenkin.”

Mikä on Chaíne des Rôtisseurs?

Chaíne des Rôtisseurs Finlande Ry on maailman suurimman ja arvostetuimman gastronomiajärjestön, Chaíne des Rôtisseursin, Suomen osasto. Suomeksi järjestöä kutsutaan kotoisammin Paistinkääntäjien veljeskunnaksi. Järjestö on perustettu jo vuonna 1248, joskin Suomeen saatiin oma osasto vasta muutama vuosi myöhemmin, 1960-luvun alussa.

Kun Rôtisseursien kilvet ripustetaan yrityksen seinälle, taustalla on melkoinen määrä muutakin työtä kuin kilpien paikan valinta ja porakoneen käyttö. Kilpiyritysten tulee täyttää korkeat laatustandardit monella eri osa-alueella tarjonnan monipuolisuudesta siisteyteen ja poikkeuksellisen hyvästä palvelusta paikallisuuteen.

Yritykselle myönnetty Rôtisseurs-kilpi on ”merkki ruoan, raaka-aineiden ja palvelun korkeasta tasosta” (rotisseurs.fi). Kilpiravintoloiden taso tarkastetaan vuosittain, ja toiminnan laadun edellytetään pysyvän korkeana tuotteesta ja palvelukerrasta toiseen.

Suomen ainoa kilpiä kantava juustokauppa

Video: Yoni Ichtertz

Lauantaina 28.8. Aurajoen rantaa pitkin käveli näyttävän näköinen joukko. Iltapukujen ja smokkien päällä liehui erivärisiä käätyjä kesätuulen saatellessa juhlaväkeä juhlapaikalle. Eijan mustan iltapuvun rinnuksia koristi violetit ammattilaisjäsenen käädyt. Hänelle oli juuri myönnetty Chef de Tablen arvonimi installaatiotilaisuudessa.

Käätyjen ja kilpien myötä Juustosopista tuli Suomen toistaiseksi ainoa Rôtisseurs-kilpiä kantava juustokauppa.

Toisin sanoen uskomattoman ihanan asiakaskunnan lisäksi myös kulinarismin ammattilaiset ovat virallistaneet 24 vuotta sitten tehdyn lupauksen pidetyksi. Juustosopista tuli tosiaan melkoisen hyvä juustokauppa, sekä Tampereen että Suomen mittakaavassa.

Rôtisseurs-kilpien vastaanottaminen on kunnia, mitä kannamme äärimmäisellä kiitollisuudella. Ja mistä aiomme pitää kiinni pyrkimällä aina vain parempaan.

Kiitos siis sinulle juustojen ystävä, joka autoit meitä matkalla hiomaan toimintaamme ja kehittymään. Ilman sinua rakas asiakas, yhteistyökumppani, ystävä, emme olisi nyt tässä. Juhlitaan saavutuksiamme yhdessä heti, kun maailmantila sen taas sallii.

Heinäkuussa Wolt kuljettaa kotiin tai piknik-viltille juustokauppiaiden suosikkeja

Heinäkuussa Wolt kuljettaa kotiin tai piknik-viltille juustokauppiaiden suosikkeja

Heinäkuussa Wolt kuljettaa piknik-viltillesi yllätyksiä!

Tässä kuussa juustot tulevat ja menevät hurjaa vauhtia tuottajalta tiskiin ja tiskistä mökkieväiksi. Päätimme siis, että valmiiden pakettien sijaan nyt on lupa leikkiä ja loihtia iloisia kesäyllätyksiä!

Perinteisen kuukauden juusto -listauksen sijaan saat siis Woltista juuri sellaisen valikoiman, mikä tilauspäivänä on juustokauppiaan ehdoton suosikki.

Ainoa pysyvyys tässä leikissä on se, että pyrimme pitämään kolmen juuston valikoimassa kovia (erilaisista maidoista valmistettuja) juustoja ja homejuustot säästämme neljän tai viiden juuston valikoimiin.

Millä heinäkuussa siis herkuteltaisiin?

Testaa ja tiedä! 😉 Vastaan voi tulla uusia ihastuksia ja yllätyksiä joka viikko.

Woltin tilaukseen tästä:

Herkuttelemaan!
Miten säilytät juustot oikein? Asiantuntijoiden vinkit herkuttelun maksimointiin

Miten säilytät juustot oikein? Asiantuntijoiden vinkit herkuttelun maksimointiin

Hellekauden helliessä ajattelimme listata muutaman vinkin juustojen säilytykseen. Nämä ohjeet pätevät tosin vaikka kesä päättäisi loppua heti huomenna. 😋

Aloitetaan perusteista, joilla pääset jo pitkälle.

  • Muista hygienia. Juustot ovat herkkiä ympäristön bakteereille, ja niitä tulisi aina käsitellä puhtain välinein ja puhtain käsin.
  • Myös säilytyksessä kannattaa käyttää ilmatiiviitä puhtaita lasi- tai muoviastioita tai muovipussia. Näin esimerkiksi jääkaapin muiden tuotteiden hajut eivät pääse imeytymään juustoihin.

Meidän Eijan sanoin,

”Jokaisella juustolla on oma sielunelämä. Se on elävä elintarvike.”

Kovien juustojen säilytys

Esimerkiksi parmesanit, goudat ja Trentingrana.

Säilytä huoneenlämmössä esimerkiksi kelmuun käärittynä, ja suojaa juustot valolta. Juustojen on hyvä saada välillä hengittää. Älä siis sulje niitä kokonaan ilmatiiviiseen rasiaan pitkäksi aikaa.Lämpötilaa enemmän kovien juustojen säilyvyyteen kuitenkin vaikuttaa valolle altistuminen.

Valossa juusto ikään kuin jatkaa elämäänsä ja kehittymistään, ja tekee sen usein härskimpään suuntaan. Esimerkiksi leipälaatikot ovat oiva paikka kovien juustojen säilyttämiseen.

Kovilla helteillä, kuten nyt, lienee kuitenkin parempi laittaa kaikki juustot jääkaapin viileään pitkäikäisyyden maksimoimiseksi.

Mitä on pintahome?

Kovien juustojen pinnalle saattaa kaikista turvatoimista huolimatta puskea homepilkkuja. Kyse on pintahomeesta. Se tarkoittaa, että juuston tiiviin rakenteen ansiosta home ei ole päässyt luikertelemaan pintaa syvemmälle, ja juusto on pelastettavissa.

Pelastusoperaatio on suhteellisen simppeli: ota pala talouspaperia tai puhtaan pyyhkeen kulma, ja pyyhi home pois. Homeesta voi hankkiutua eroon myös juustohöylän avulla, mutta veitsiä on turha kaivaa esiin. Menee hyviä juustosiivuja hukkaan, kun homma hoituu pyyhkimälläkin. 😉

Ja kauanko ne juustot sitten säilyvät huoneenlämmössä? No, se selviää usein haistamalla. Meidän Masan sanoin:

”No meidän Trentingrana on ollut muovipussissa leipälaatikossa kohta vuoden, ja vielä siitä raastellaan palasia pastan päälle.”

Pehmeät ja puolipehmeät juustot

Esimerkiksi Emmental, homejuustot ja Maasdam.

Pehmeämmät juustot säilytetään ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa, ja niiden elämänkaari on huomattavasti lyhyempi kuin kovempien kavereidensa. Huokoisemman rakenteen vuoksi pehmeisiin juustoihin päässyt home voi tulla sisältä tai ulkoa.

Mikäli juustoon siis pääsee bakteereja, ja hometta muodostuu (muihin kuin homejuustoihin), sitä ei enää pyyhkimällä pois saa. Sen vuoksi pehmeiden juustojen kohdalla käsittelyhygienia on erityisen tärkeää, jos haluaa nauttia juustosta useampaan otteeseen.

Pehmeämmissä juustoissa pilaantuminen on kuitenkin helppo huomata ihan vaan nuuhkimalla. Eräpäivät eivät siis aina kerro totuutta suuntaan tai toiseen – kannattaa luottaa nenäänsä ennen kuin heittää syöntikelpoisen juuston roskikseen.

Juustotarjottimen tai salaattien pehmeämmät juustot kannattaa ottaa jääkaapista huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen tarjoilua. Mauista saa paljon enemmän irti juustojen lämmitessä.

Tuliaisjuustojen kanssa matkustaminen

Mökkireissulle voi hyvin pakata mukaan juustovalikoiman pidemmällekin matkalle. Matkustamiseen pätee samat säännöt kuin muussakin säilytyksessä:

  • Lämpötilaa enemmän säilyvyyteen vaikuttaa valo. Älä siis jätä juustopussia takapenkille suoraan auringonpaisteeseen. Jemmaa se mieluummin penkin alle tai takapakkiin säilyvyyden parantamiseksi.
  • Mikäli pehmeämmät juustot eivät mene suoraan tarjoilupöytään lähietäisyydellä, kannattaa ne laittaa kylmälaukkuun etenkin näillä helteillä. Juustosopilta löytyy esimerkiksi kesän cooleimmat kylmäreput juustojen kuljetukseen. Pussukoihin mahtuu hyvä kattaus herkuttelujuustoja, ja se toimii myös käytännöllisenä tuliaislahjana.

 

Näillä ohjeilla pääset jo pitkälle! Mikäli jokin asia pohdituttaa juustojen suhteen, kysy meiltä. Tiskin takana on sen verran monta vuosikymmentä juustotietoutta tarjolla, että vastaus varmasti löydetään kinkkisimpiinkin kysymyksiin! 🙂

Nautinnollista keskikesän juhlaa just sulle! ☀️

Kesäkuun herkuttelujuustovalikoima on täydellinen resepti maistuvaan piknikkiin

Kesäkuun herkuttelujuustovalikoima on täydellinen resepti maistuvaan piknikkiin

Kesäkuu alkoi juhlavissa tunnelmissa, kun meidän Eija (keskellä inventaariota) huomasi viettävänsä 24. vuosipäiväänsä Juustosopin yrittäjänä. Juustovuoren keskeltä kuului välillä naureskelua, välillä huokailua, innostunutta hihitystä ja pohtivaa hiljaisuutta.

”Niin kauan kuin inspiroivia päiviä on enemmän kuin lannistavia, tämä homma kannattaa. Ja sehän kannattaa vielä pitkään”, tuumasi hän, ja jatkoi juustonpäiden laskentaa ❤️

Kesän – ja kaikkien juhlien – kunniaksi olemme suunnitelleet kaikenlaista kivaa ylläriä niin mökkituliaisiksi kuin piknik-eväiksikin sopivissa muodoissa 😉

Näihin kuuluvat myös kuukauden herkuttelujuusto -valikoiman juustot, jotka saavat naapurivilttiläiset kuolaamaan kateudesta. Ja Wolttihan kuljettaa piknik-eväät luoksesi suoraan puistoon!

Tässä siis kesäkuun herkuttelujuustot. Nautinnollisia kesäretkiä!

Murcia Curado – espanjalainen vuoden verran kypsytetty vuohenmaitoherkku. Kuiva ja kuuma Murcian alue Välimeren rannalla on tunnettu laadukkaasta vuohenmaidon tuotannostaan. Pitkään kypsytetty juusto on ehtinyt kehittää maistuvan persoonallisuuden – sen maku on pehmeä ja kermainen, jopa hieman makeaan taittava. Tämä juusto sopii yhteen esimerkiksi raikkaan Sauvignon Blancin tai Albariñon kanssa.

Weinkäse – punaviinillä pesty ja harjattu nuori ja lempeä itävaltalainen lehmänmaitojuusto. Weinkäsen maku on mieto. Se sopii siis hyvin herkuttelijoille, joille punaviini on vielä vierastettava maku sekä heille, jotka mielellään nauttivat kevyttä punaviiniä juuston kanssa.

Bellavitano Gold – italialaisen Sartorin perheen Yhdysvalloissa valmistama vuoden kypsytetty lehmänmaitojuusto. Tätä palkintoja kerännyttä juustoa on kuvailtu mm. kermaiseksi parmesaaniksi. Bellavitanossa on upean kiteinen ja kuitenkin kermainen rakenne sekä moniulotteinen, pähkinäisestä hennon hedelmäiseen vaihteleva maku.

Morbier – ranskalainen lehmän raakamaidosta valmistettu tuhkaraitajuusto. Ensimmäisen maininnat Morbierista löytyvät 1700-luvun lopun kirjallisista lähteistä. Perinteisesti iltalypsystä ylijäänyt maito juustoutettiin, ja puolitäyden juustomuotin päälle kaadettiin tuhkaa, jotta massa säilyisi. Muotti täyttyi aamulypsyllä, ja juustoon jäi keskelle tuhkaraita, josta se tänäkin päivänä tunnetaan. Juustoa on kypsytetty n. 45 päivää, ja sen maku on mieto, mutta hedelmäinen ja jopa hieman vaniljainen.

Basilika-valkosipuli Gouda – hollantilainen nuori gouda on lehmänmaidosta valmistettu puolikova juusto. Perusmaultaan juusto on mieto ja pehmeä, eli täydellinen vastapari siihen mausteeksi lisätyille basilikalle ja valkosipulille. Persoonallinen lisä juustotarjottimelle tai vaikkapa salaattiin.

Herkullista kesäkuuta, ystävät!

Ja jos satut lukemaan tätä puistossa, Woltin juustotilaukseen pääset tästä: 😉

 

Tilaa juustot kotiin tästä!
Toukokuun juustotarjottimelta löytyy klassikkojuustoja ja uusia tulokkaita

Toukokuun juustotarjottimelta löytyy klassikkojuustoja ja uusia tulokkaita

Toukokuussa Woltin kotiinkuljetustilausten kyytiin pakataan herkuttelujuustoja viidestä eri maasta. Valitsimme mukaan juustomaailman klassikoita, kuten italialaisen Piave Vecchio DOP:n sekä uutuuksia, kuten lähijuusto Mouhitalerin.

Woltista kotiin voi tilata 3–5 juuston valikoiman Tampereen alueella. Tarjolla on myös valikoima irtojuustoja, hilloja ja muita juustolautasen lisukkeita herkuttelutarkoitukseen.

Kuukauden juustoja pääsee tietysti maistamaan ja ostamaan myös sopillamme Tampereen kauppahallissa. Sopille voit myös soittaa tilauksesi etukäteen – nouto onnistuu paikan päältä, tai halutessasi voimme kiikuttaa ostoskassin kauppahallin oville. Juustosopin numero on 040 588 5801.

Myös Juustoauton talviunikausi on päättynyt, ja kirkkaankeltainen biilimme viettää torstait, perjantait ja lauantait lähimantujen toreilla. Aikataulut löydät täältä.

Kirsikkana juustokakun päällä myös Viinisoppi on jälleen auki! Tarjolla on spontaanien viini- & juustohetkien lisäksi myös koulutuksia ja maistatuksia pienryhmille (4-6 hlö). Maailman herkullisimman opiskeluhetken voit varata soittamalla sopille tai sähköpostitse info@juustosoppi.fi

Ja tässä, arvon juhlaväki, Juustosopin ammattilaisten valitsemat herkuttelujuustot toukokuulle.

 

Kuukauden herkullisimmat juustot

Ewephoria on lampaanmaidosta valmistettu gouda Hollannista. Se on 10 kuukautta kypsytetty, kivasti kiteinen, ja lampaanmaidolle tyypillisesti lempeä juusto. Mausta löytyy kermatoffeeta, karamellia ja suolakiteitä. Ewephoria toimii hyvin Merlotin ja sherryn kanssa. Se tuo myös pehmeän kermaisen maun piirakoihin ja paistoksiin.

Iberico on espanjalainen kolmimaitojuusto. Se on kuuden kuukauden ikäinen kova vuohen-, lampaan- ja lehmänmaitojuusto. Ibericossa esiin pääsevät kaikkien maitojensa ominaispiirteet: pähkinäisyys, yrttimäisyys sekä pehmeä rasvaisuus. Espanjalaiseen tapaan Ibericoa löytyy usein tapaslautasilta Chorizojen ja Serranon kinkkujen seurasta. Illanvietosta jäljelle jääneet kantapalat kannattaa aamulla raastaa munakkaaseen. Juomapuolella Iberico viihtyy parhaiten Pinot Noirin tai Sauvignon Blancin seurassa.

Piave Vecchio DOP on italialainen lehmänmaitojuusto Veneton alueelta. Sitä on kypsytetty 10 kuukautta, ja ennen kaikkea oivallinen juusto herkutteluun. Piave Vecchio on koostumukseltaan kova & mureneva, ja maultaan lempeän hedelmäinen juusto, josta puuttuu pistävyys – maku on siis erittäin pehmeä ja uniikki juustomaailmassa. Se sopii hyvin yhteen erilaisten hillojen ja hedelmäisten raikkaiden italialaisten viinien kanssa. Kokkaillussa sitä voi käyttää parmesanin tapaan.

Mouhitaler on Mouhijärven Herkkujuustolan tilsit -tyyppinen juusto. Se on suhteellisen uusi tulokas juustomaailmassa, ja syntynyt sveitsiläisen juustomestarin käsityönä Herkkujuustolan klassikkojuusto Vilhon sekä emmentalin yhdistelmästä. Mouhitaler on kahdeksan kuukauden ikäinen, ja valmistettu lehmänmaidosta. Se on hyvä herkuttelujuusto, joka kruunaa myös pizzat ja sopii hyvin fondueen.

Brigand on belgialainen olutjuusto. Se on rakenteeltaan puolipehmeä ja maultaan keskivahva. Olutjuusto on tasapainoinen lisä juustotarjottimelle, ja sopii myös hyvin raclette-juustoksi. Testaa vaalean alen kanssa!

 

Tekeekö mieli herkutella? Klikkaa itsesi Woltiin tästä 🙂

Grillikausi – mikä ihana sana! Parhaat vinkit juustojen grillailuun täältä

Grillikausi – mikä ihana sana! Parhaat vinkit juustojen grillailuun täältä

Pitkän (ja vihdoin taas Ihan Oikean) talven jälkeen on oikeastaan ihan sama, mitä grilliin laittaa. Kaikki ulkona syöty maistuu joka tapauksessa taivaalliselta!

Grillikauden ensihuumasta voi kuitenkin tehdä vielä päräyttävämmän, kun vähän taktikoi juustoherkkujen lämpötilojen ja lämmitystapojen kanssa.

 

Hyviä nyrkkisääntöjä juuston grillauksessa

  •  Juustojen – kuten muidenkin ruokien – grillauksessa grillin puhtaus on tärkeää. Puhtaaksi raavittu ja hyvin öljytty grilli auttaa juustoa kypsymään kunnolla. Reilu öljynkäyttö on myös todennäköisesti pelastanut monen kesäfiiliksen, kun loppuiltaa ei tarvitse käyttää raapimalla halloumia parilasta.
  •  Suosi parilaa ritilöiden sijaan. Tiiviimmätkin juustot tuppaavat tihkumaan nesteitä. Parila auttaa juustoja sekä lämpiämään tasaisemmin että pitämään sotkun kurissa.
  •  Grillaa juustot kokonaisena ja paloittele vasta jälkeenpäin. Näin pääset nauttimaan mehukkaasta sisustasta kuivien viipaleiden sijaan.
  •  Jos grillaat juustot pelkiltään, grillin tulisi olla todella kuuma. Juustojen lämmitykseen riittää, kun asetat ne kuuman grillin parilalle ja suljet kannen vain muutamaksi sekunniksi. Tämä riittää lämmittämään esimerkiksi halloumit ja grillijuustot.
  • Juustot, jotka kääritään esimerkiksi pekoniin, voidaan lämmittää keskilämmöllä ja tovin pidempään niin, että pekonit muuttuvat rapsakoiksi. Kun nyytit on kääritty tiukasti kiinni, juustokaan ei pääse valumaan vaikka se sulaisi tarkoitettua enemmän.
  • Kun juustoja käytetään täytteinä esimerkiksi herkkusienissä tai tomaateissa, koko nyssykkä kannattaa kietaista folioon. Näin lämpö pysyy tasaisempana ja molemmat raaka-aineet kypsyvät samassa tahdissa.
  • Grillipöytään sopivat myös erilaiset salaatit. Grillinkäytön ihanuudesta huolimatta salaattijuustot suosittelemme lämmittämään pannulla. Lämpö on tasaisempi ja juustojen maku pääsee paremmin esiin.

 

Sopin tiskistä löytyy parhaat grillijuustot

Keräämme tähän päivittyvää listaa grillaukseen sopivista juustoistamme. Tuotteet löytyvät myös Juustosopin auton kyydistä!

 

Tomino

on Piedmontesta, Italiasta kotoisin oleva lehmänmaitojuusto. Se on DOP juusto, eli omaa suojatun alkuperäisnimityksen tuoman tiukan kontrollin valmistuksessa. Suomeksi: jokainen kiekko vie valvotun taatusti laadukkaalle makumatkalle juuston historiaan. Tomino näyttää pieneltä brie-kiekolta, ja sen makeaan taittavat aromit nousevat esiin erityisesti lämmittämällä.

Tarjoiluehdotus:
Kääri Tomino pekoniin tai ilmakuivattuun kinkkuun ja lämmitä parilalla. Juuston makeahko rasvaisuus sopii täydellisesti yhteen kuivemman ja suolaisemman kinkun kanssa.
Tomino toimii hyvin yhteen myös kasvisten, kuten parsan kanssa.

 

Heikkilän tilan grillijuusto

on lehmänmaidosta valmistettu luomulähijuusto. Se pistää kauempaa tulleet kilpailijansa koville – Heikkilän tilan juustoissa maistuu vapaus ja luonto (kaikki tarvittavat aromit kesästä nauttimiseen siis!) Juustosoppiin juustot matkaavat 40 km päästä Pälkäneen Laitikkalasta.

Tarjoiluehdotus:
Heikkilän tilalta kuiskitaan, että juusto olisi parhaimmillaan ulkopuolelta rapeaksi grillattuna ja paholaisenhilloon dipattuna. Toimii hyvin myös lisukkeena muiden grilliherkkujen kyljessä.

 

Manouri

on vuohen- ja lampaanmaidosta puristettu herajuusto. Se on puuttuva linkki fetan ja halloumin kehityskaaren välistä: rakenteesta löytyy fetan suuntuntuma, mausta halloumin pehmeys. Manouri on vähäsuolaisempi kuin evoluutiolliset vanhempansa, ja sen maku tulee parhaiten esille, kun se paistetaan keskilämpöisellä pannulla tovin verran molemmilta puolilta.

Tarjoiluehdotus:
Lautaselle et muuta tarvitse kuin tuoretta parsaa ja Manouria. Makunautinto taattu.
Sopii myös hyvin hedelmäisiin salaatteihin. Kokeile vaikka viinirypäle-avocadosalaatissa.

 

Filos paistettava välimeren juusto (laktoositon)

on kiinteä kreikkalainen grillijuusto. Koostumus on suunniteltu grillausta varten: juusto kestää kovat lämpötilat sulamatta. Välimeren juusto on vähempisuolaista kuin moni halloumi. Vähäsuolaisuus tekee mausta pehmeämmän ja helpostilähestyttävän.

Tarjoiluehdotus:
Välimeren juustosta saa huikean muhkeat hampurilaiset! Laita paksun juustosiivun kaveriksi karamellisoitua punasipulia ja grillattuja tomaattisiivuja.

 

Kesätuotteita saapuu tiskiimme viikottain. Päivitämme siis tätäkin listaa aina, kun uusia paistoon sopivia juustoja saapuu Sopille.

Knopit ja vinkit voit ottaa haltuun myös Facebookissa ja Instagramissa!

Huhtikuun juustotarjotin on makumatka Alpeilta merenpohjaan

Huhtikuun juustotarjotin on makumatka Alpeilta merenpohjaan

Huhtikuu tuo tullessaan uudet juustosuosikit. Ja mitä makuyhdistelmiä löysimmekään!

Juustotarjottimen herkut saa Tampereen alueella tilattua kotiin Woltin kautta. Woltissa on tarjolla 3–5 herkuttelujuuston valikoimat. Lista etenee siinä järjestyksessä kuin juustojen lukumäärä kasvaa. Neljän juuston valikoimasta löytyy siis neljä ensimmäisenä lueteltua juustoa.

Huhtikuussa kierroksensa starttaa myös Juustoauto! Herkut löytävät siis tiensä luoksesi Woltin kautta, kauppahallin puodista tai Juustoautolta noudettuna. Muistathan, että voit myös tehdä tilauksen soittamalla, ja noutaa sen kauppahallin ovilta.

Juustoauton aikataulut löydät täältä.

Mutta asiaan.

Tässä kuussa ylistämme seuraavia lahjoja ihmiskunnan makuhermoille

Beemster Grand Cru on hollantilainen vuoden kypsytetty, lehmänmaidosta valmistettu gouda. Valmistukseen käytettävän maidon tuottavat lehmät laiduntavat alueella, joka oli ennen merenpohjaa. Ravinnerikasta maaperää saa kiittää juuston upeasta oranssisesta väristä. Grand Cru on voimakasmakuinen ja kiteinen elämys, joka sopii hyvin yhteen esimerkiksi taateleiden tai manteleiden kanssa. Se on oiva yhdistelmä myös esimerkiksi pääsiäispöydän täyteläisen punaviinin tai portviinin kanssa.

Kaltbach Le Gruyère on sveitsiläinen raakamaitojuusto, jota on luolakypsytetty vuoden verran. Tämän juuston Juustokauppias ottaisi mukaan autiolle saarelle. Sen maussa yhdistyvät miellyttävä hedelmäisyys ja voimakkaat aromit. Pehmeä ja pistävä samaan aikaan siis! Gruyère on upea herkuttelujuusto juustotarjottimelle. Kokeile yhdistämistä esimerkiksi hunajan, mantelien tai valkosuklaan kanssa. Seuraksi sopii myös mallasviski! Gruyèrea käytetään myös esimerkiksi juustofondueen.

Manchego on kuusi kuukautta kypsytetty aito espanjalainen lampaanmaitojuusto. Nuori manchego omaa pehmeän pähkinäisen makuprofiilin – se on miedompi kuin viime kuun valikoiman vanhempi versionsa, mutta persoonallisuutta ei puutu tästäkään juustosta. Sen maku on makeaan vivahtavan viipyilevä, minkä vuoksi tämä juusto sopii hyvin yhteen kuivan kuplajuoman kanssa.

Sahti-Vilho on Mouhijärven Herkkujuustolan tilsit-tyyppinen juusto. Tarjolla oleva erä on hieman tavallista kypsempää eli noin kahdeksan kuukauden ikäistä. Tätä juustoa on pesty ja harjattu paikallisella sahdilla kypsytyksen ajan. Se on puolikova ja voimakasmakuinen, ja sopii hyvin yhteen esimerkiksi viikunahillon kanssa.

Trentingrana Grana padano tulee Pohjois-Italiasta Trentinon alueelta. Lehmän raakamaidosta valmistettua parmesan-tyyppistä juustoa on kypsytetty vähintään 18 kuukautta, ja siinä maistuu Alppien ylängöt – alempana laaksossa laiduntaneiden lehmien maidosta valmistetut juustot ovat miedompia kuin tämä yrttinen ja karamellinen luomus. Se on ennen kaikkea herkuttelujuusto, mutta sopii loistavasti myös esimerkiksi erilaisiin pastaruokiin.

Muistathan myös

Olemme erittäin otettuja palautteesta, toiveista ja vinkeistä! Moni ihana asiakas on jakanut kokemuksiaan Woltin valikoimasta ja kuukauden juustoista kanssamme, ja näiden viestien ja keskustelujen pohjalta olemme pystyneet kehittämään sekä valikoimaa että pakkausmuotoja.

Nostamme siis hattua kaikille, jotka kiireisen elämän keskellä ehtivät klikata arvostelun Woltiin tai kirjoittaa muutaman sanan Facebookin tai Instagramin kautta. Näin pystymme reagoimaan toiveisiin paremmin jatkossakin!

Jos haluat heti päästä tutustumaan kuukauden juustoihin, oikotie onnelliseen herkutteluhetkeen löytyy täältä:

Tutustu & tilaa

Kiitos, että olet asiakkaamme!

Pääsiäisenä nautitaan juustot lämpimänä

Pääsiäisenä nautitaan juustot lämpimänä

Pääsiäinen merkkaa kevään alun. Illat ovat kuitenkin vielä sen verran viileitä, että pitkän viikonlopun voi hyvin viettää jättämällä hyvästit talvelle (sydäntä, mieltä ja kehoa) lämmittävien herkkujen äärellä.

Tässä muutama simppeli vinkki, miten saat juustoista maut irti lämpimänä.

 

Miniraclette hunajapähkinöillä

Tiesitkö, että racletten nimi on peräisin sanasta racler eli kaapia? Sen juuret juontavat Sveitsin vuoristopaimenien iltapalatarjottaviin. Juustoa sulateltiin milloin minkäkin muotoisessa kipossa nuotion loimussa, ja kaavittiin sitten leivän päälle.

Tämän herkun yksinkertaisuus tekee siitä erityisen maukkaan. Ehdotetut juustot sopivat hyvin kahden henkilön herkutteluhetkeen. Syöjien lukumäärän kasvaessa kannattaa kasvattaa juustokiekon kokoakin! Tarvitset siis:

Kiekko valkohomejuustoa (esim. Helsingin Meijeriliikkeen Ullanlinna tai Linnunlaulu)
Hunaja
Pähkinä-mantelisekoitus
Voi

Tai jos haluat päästä vielä helpommalla, nappaa mukaan

Tertin kartanon hunajapähkinät

Lämmitä uuni n. 150 asteiseksi ja laita juustokiekko uuninkestävässä astiassa lämpiämään muutamaksi minuutiksi. Kun kuppi on suunnilleen saman kokoinen kuin juustokin, lusikoiminen helpottuu 🙂

Heitä pannulle voi, pähkinät ja hunaja. Hunajaa voi lisätä joukkoon reilustikin, jos valittu juusto on voimakasmakuinen. Paista keskilämmöllä, kunnes ainekset on sekaisin ja voi kuplii.

Kaada hunajapähkinät juuston päälle, ja voilà, valmista nautittavaksi!

 

 

Lämmin leipäjuusto

Perinteinen leipäjuusto toimii jälkkärinä tai välipalana. Juustosopin tiskistä löytyy esimerkiksi paljon kysyttyä Polven juustolan perinteistä leipäjuustoa, jota löytyy myös luomuna ja laktoosittomana.

Yksinkertaisimmillaan leipäjuustosta saa maut irti lämmittämällä sitä paistinpannulla molemmilta puolilta keskilämmössä niin kauan, että juusto vähän tirisee, mutta pitää vielä muotonsa. Lämpimän juuston voi tarjoilla erilaisten hillojen, marjojen, kanelin ja vaikka kinuskikastikkeen kanssa.

Hieman enemmän potkua jälkkäriin saa, kun pannulle lisää nokareen voita, ripauksen tummaa sokeria (esim. intiaani- tai ruokosokeri) ja lorauksen kermaa. Näistä aineksista kuplii kasaan karamellikastike, josta leipäjuusto paistuessaan imee makuja itseensä. Kun juustopalat ovat pehmenneet, ne voidaan tarjoilla ylijäämäkastikkeen ja tuoreiden marjojen kanssa. Tajunnanräjäyttävän maukasta!

 

 

Fondue

Fondue on Juustosopin suosikkitarjottava intiimeihin illanistujaisiin. Korona-aikana toki suosittelemme, että fonduepadasta kauhotaan pieniä annoksia kerrallaan kunkin illallistajan omaan kuppiin, jollei kyseessä ole aivan lähipiiri.

Fonduen valmistukseen tarvitset fondue-padan ja liekin. Padan saat vuokrattua tai ostettua Juustosopilta.

Ainekset (3-4 hlö)

400 g Gruyère
200 g Rustico Emmental
3 dl kuiva valkoviini
1 rkl maissitärkkelysjauho (Maizena)
¼ tl mustapippuri
1 valkosipulin kynsi murskattuna
(2 rkl kirsikkaviinaa)

Raasta juustot. Mittaa pataan viini ja maissitärkkelys. Kuumenna liedellä sekoittaen. Kun viini kiehuu, lisää juustoraaste pienissä osissa kokoajan sekoittaen. Kun juusto on sulanut ja seos tasaista, mausta mustapippurilla, valkosipulilla ja halutessasi perinteiden mukaisesti tujauksella kirsikkaviinaa.

Jos fondue sakenee, lisää vielä kupillinen kuumennettua valkoviiniä ja sekoita hyvin. Nosta fondue pöytään liekin päälle. Juusto pysyy lämpimänä hyvän aikaa padassakin, mikäli liekkiä ei ole käytettävissä. Tarjoa kuutioidun vaalean leivän tai kasvisten kanssa. Dippailuun sopii hyvin esimerkiksi omenat ja päärynät, pikkukurkut ja kukkakaali.

 

 

Helppoja herkkuja syntyy myös ternimaidosta. Muutaman simppelin reseptin löydät täältä.

Ja se kaikista helpoin vaihtoehto? No, klikkaa tästä itsesi Woltiin ja tilaa valikoima juustoja kotiovelle.

 

Juustotarjotin kotiovelle, kiitos!
Aukioloajat ja tilausmuodot – näin Juustosoppi palvelee poikkeusaikana

Aukioloajat ja tilausmuodot – näin Juustosoppi palvelee poikkeusaikana

Historiassa eletään nyt aikakautta, jolloin on todellakin arvoitus mitä huominen tuo tullessaan. Pyrimme kuitenkin pitämään Juustosopin auki normaalisti, ja Juustoautokin alkaa taas kierroksensa huhtikuun vaihteessa.

Poikkeuksista tiedotetaan Facebookissa ja Instagramissa (@juustosoppi) ja täällä meidän kotisivuilla.

Tässä koonti tämän hetken aikatauluista.

Juustosoppi palvelee
ma–pe klo 9–18
la klo 9–16

Pääsiäisen aukioloajat
to 1.4. klo 9–18
pe 2.4. suljettu
la 3.4. klo 9–16
su & ma 4.–5.4. suljettu

Viinisopin puolen pidämme toistaiseksi kiinni.

Juustoauto palvelee
to 1.4. klo 8–14 Kangasalan torilla
la 3.4. klo 10–15 Lempäälän Salella

Juustoauton mukaan voi tilata haluamiaan herkkuja myös muista kauppahallin yrityksistä.

Kuukausittain vaihtuvia herkuttelujuustovalikoimia voi tilata kotiin Woltin kautta.

Pidemmillä etäisyyksillä laitamme tilaukset Matkahuollon kyytiin.

Jos et pääse juuston luo, juusto tulee sinun luoksesi siis. Laita meidän somet seurantaan niin pysyt ajantasalla tapahtumista ja juustomaailman juonikäänteistä!

Ja tästä pääset suoraan Woltin valikoimaan, jos alkoi heti tekemään mieli juustoa 🙂

 

Täydellinen iltapala täältä!
Juustotarjottimen illanistujaisiin voi nyt tilata Woltista

Juustotarjottimen illanistujaisiin voi nyt tilata Woltista

Juustosopin herkkuja voi nyt tilata kotiovelle kuljetettuna Woltin kautta. Homma toimii näin:

Aloitamme kunkin kuun alussa tarkan maistelutyön, ja tuumimme porukalla parhaimmat maut juustolautasellesi. (Kyllä, tämä on erittäin rankka prosessi. Meillä on tiskissä satoja vaihtuvia juustoja, ja kaikki niistä ovat yhtä persoonallisia ja maukkaita. Päätöksenteko on vaikeaa, ja joskus pitää maistaa useampaankin kertaan samoja juustoja varmuuteen pääsemiseksi. Olemme kuitenkin valmiit uhrautumaan yleisen hyvän vuoksi :D)

Makutestailun voittajat kuvauksineen kokoamme tänne blogiimme kunkin kuun vaihteessa. Kun siis mietit, minkälaisen juustovalikoiman haluat Woltista tilata (tai puodiltamme noutaa), täältä löytyvät ammattilaisten vinkit ja ideat maukkaan juustotarjoilun toteuttamiseksi.

Woltissa tilattavana on 3–5 herkuttelujuuston valikoima. Alta löytyvä lista etenee valikoimajärjestyksessä. Kun siis tilaat kolmen juuston valikoiman, toimitamme kolme listalla ensimmäisenä olevaa juustoa. Neljän valikoimassa mukaan tulee listan neljäs juusto, ja niin edelleen.

Woltin valikoimaan kuuluu myös yksittäiskappaleena myytäviä juustoja, kuten Vsop-gouda ja vaihtuvat sini- & valkohomejuustot. Tilaukseen voit lisätä myös muita juustoltarjottimen nautintoja, kuten jumalaista viikunahilloa, oliiveja, keksejä tai Tertin kartanon hulvattomasti kuplivaa holitonta ruusukuohua.

Mutta asiaan siis.

 

Maaliskuun juustovalikoima, olkaa hyvät!

Alte Hexe on vuoden kypsytetty sveitsiläinen lehmän raakamaitojuusto. Ensipuraisulla se vaikuttaa lempeältä ja viattomalta. Mutustelun edetessä esiin nousee kuitenkin monivivahteisen mausteinen ja yrttinen jälkimaku. Salakavaluudestaan juusto lienee nimensäkin saanut. Alte hexe tarkoittaa vanhaa noitaa. Tuote on Juustosopin omaa maahantuontia. Muualta kuin sopilta sitä ei siis juuri ostoskoriinsa löydä Suomessa. Kyseessä on moninkertaisesti palkittu herkuttelujuusto – täydellinen peruspilari juustotarjottimelle siis!

Amaltura Old on vuoden kypsytetty hollantilainen vuohenmaidosta valmistettu gouda. Sen maku on samettisen pehmeä ja rakenne kiteinen. Täydellisen monipuolinen ja suussa sulava juustotarjottimen jäsen, sanomme me.

Manchego on lampaan raakamaidosta valmistettu, Espanjan La Manchan -alueelta kotoisin oleva juusto. Tarjolla oleva manchego on kasvattanut luonnetta ja aromikkuutta tumman vahakuoren sisällä 15 kuukauden ajan. Mausta voi löytyä vivahteita pähkinäisyydestä tai pippurisuudesta. Vanhemmat manchegot sisältävät myös runsaasti maitoproteiinikiteitä. Aromikkuus sopii loistavasti yhteen esimerkiksi viikunahillon tai hunajan kanssa. Ja tietty tuhdin espanjalaisen punaviinin kylkeen!

BellaVitano Merlot on yli vuoden ajan kypsytetty lehmänmaitojuusto. Se on Yhdysvalloissa asuvan Italiasta kotoisin olevan perheyrityksen monesti palkittu tuote. Nimensä mukaisesti tämä pähkinäinen juusto marinoidaan Merlot-punaviinissä. Viinipesu tuo makuun marjaisuutta ja luumun vivahteita. BellaVitanon kanssa tarjolle sopii esimerkiksi kuivatut hedelmät ja pähkinät.

Lincolnshire Vintage Cheddar on vahakuoressa vuoden ajan kypsynyt aito englantilainen cheddar. Se on valmistettu lehmänmaidosta, ja on maultaan voimakas, täyteläinen ja jopa hieman makea juusto. Cheddar toimii hyvin yhteen täyteläisten puna- & valkoviinien ja englantilaisten ale-oluiden kanssa.

Herkuttelujuustovalikoiman voit tilata kotiisi täältä.

Ja toiveita, fiiliksiä ja juustojen herättämiä tunteita voit jakaa meille Facebookissa tai Instagramissa tägäämällä @juustosoppi tai #juustosoppi

Nautinnollisia herkutteluhetkiä!