JUUSTOTASTINGIT JUUSTOSOPISSA

juustotasting

 

Juustojen maailma on niin makujen kuin laatujen suhteen uskomattoman laaja, ellei jopa loputon. Maailmalla, mutta myös täällä kotimaassakin, valmistetaan käsittämättömät määrät upeita, aromikkaita, kermaisia, täyteläisiä, notkeita ja pirskahtelevia (tätähän voisi vaan jatkaa ja jatkaa) juustoja! Omat suosikit löytyvät maistelemalla, kokeilemalla ja etsimällä uusia makukokemuksia. Ja mepä täällä Juustosopissa ajattelimme auttaa teitä tällä tutkimusmatkalla!

Olemme aloittamassa avoimia juustomaisteluiltoja Tampereen Kauppahallissa, liikkeemme edustalla. Tarkoituksena on Kauppahallin hiljennettyä järjestää vaihtuvilla teemoilla siivitettyjä tasting-iltoja, joissa pääset tutustumaan toinen toistaan hienompiin juustomakuihin. Maistelun lomassa saat paljon tietoa ja vinkkejä juustoasiantuntijoiltamme teemaan liittyen. Lisäksi voit illan aikana tehdä heräteherkkuostoksia!

Kevään aikana tutustumaan pääset muun muassa tämän tyyppisiin teemoihin: juustotarjottimen kokoaminen ja makuparit, juustot ruuanvalmistuksessa, juustot kesän juhlissa ja saattaapa jotain vierailevia tähtiäkin käydä.

ENSIMMÄINEN ILTA

Ensimmäinen maisteluilta kolkuttelee jo ovella. Torstaina 15.2.2018 kello 18.00 ensimmäisen kerran pääset sukeltamaan juustonautintojen maailmaan. Illan hinta on 15 euroa/ henkilö. Ensimmäisessä juustotastingissa pysähdytään Ranskan klassikkojuustojen äärelle.

Ranskan juustot

Ranska on juustomaana yksi tunnetuimmista. Ranskassa valmistetaan yli 750 juustoa ja perinteet juustonvalmistuksessa ovat historiallisia. Juustot ovat kiivaasti suojattuja ja tuotenimen saadessaan täyttävät usein tiukatkin kriteerit alueen, maidon ja valmistustavan mukaan. AOC –järjestelmä (Apellation d’Origine Contrôlée) suojaa tunnettuja juustoja.

Ranskalaiseen keittiöön kuuluu oleellisesti juustot ja viinit. Juustoja käytetään sellaisenaan ja ruoanlaitossa. Maukkaat juustot antavat upeasti makua piiraissa, paistoksissa, kuorrutuksissa ja kastikkeissa.  Ranskalaisten juustojen kera sopivat hillot, kuivatut hedelmät ja viini.

Käytännössä homma toimii seuraavasti:

Ilmoita itsesi mukaan osoitteeseen info@juustosoppi.fi tai käy ilmoittautumassa Kauppahallin liikkeessämme. Saavu paikalle tasting-iltana vähän ennen kello 18.00, jotta pääset sisään vielä Kauppahallin pääovista joko Hämeenkadun tai Hallituskadun puolelta. Ja kun kello kajahtaa kuusi, anna juustojen viedä mukanaan!

Tervetuloa mukaan!

Tänä viikonloppuna herkutellaan lampaan- ja vuohenmaitojuustoilla!

chilivuohi       romano-cheese

Meiltä Juustosopista löytyy uskomattoman ihania juustoja, jotka ovat valmistettu lampaan- tai vuohenmaidosta. Jos mietit teemaa viikonlopun juustolautaselle, niin tässäpä punainen lanka, vink vink.

Nauti hetkestä, nosta jalat ilmaan ja lohkaise pala upeaa HoneyBee-justoa, joka on hunajalla höystetty, kermaisen notkea vuohengouda. Tai viikonlopun juhlahetkeen kuohuvan kylkeen sopii naposteltavaksi espanjalainen Pena Gorda, vuohen raakamaidosta valmistettu aromikas juusto. Yölliselle jääkaappireissulle suosittelemme voimaista Monte Enebroa, vuohenmaidosta valmistettua sinihomejuustoa, joka jää pitkäksi aikaa maistumaan kielen päälle. Viikonlopun sallittu ”Syrjähyppy” löytyy meiltä. Saloniemen luomutilalta on meillä myynnissä valkosipulilla maustettu vuohen tuorejuusto, Syrjähyppy.
Lisäksi tiskissämme on tarjolla liuta muita maustettuja vuohenmaitojuustoja, mm. chilillä tai sarviapilan siemenellä ja korianterilla maustettua.

Lampaanmaidosta valmistettuna suosituksemme juustotarjottimen kruunuksi on tryffelillä maustettu lampaanmaitojuusto. Tämä aromikas ja kermainen juusto hurmaa makumaailmallaan! Italialainen Pecorino Pepato on kokonaisilla mustapippureilla maustettu herkuttelujuusto, jonka makuun ainakin juustokauppias on jäänyt koukkuun.

Lisäksi kokeilla kannattaa juustoa, josta löytyy sekä vuohen- että lampaanmaito. Tämä Ranskan Baski-alueen juusto tottelee nimeä Tomme brebis&chevre. Maultaan juusto on täyteläinen, suussasulava ja sydämessä palava.

Voi, näitä herkullisia juustoja on tarjolla niin paljon, että sinuna vetäisin takin niskaan, pipon korville ja suuntaisin Kauppahallin Juustosoppiin kokemaan makuja maailman huipulta!!

honey bee   tryffelilammas

”Herkkua on siinä monenlaista…”

”Herkkua on siinä monenlaista…”

Joulu se ovelle kohta jo kolkuttaa 🙂 Juustohyllyt täällä notkuu ja herkkuja löytyy harvinaisuuksista klassikoihin.

Suositusjuustojamme Joulun juhlapöytiin:

Samppanja-cheddar. Upea suussa sulava englantilainen herkuttelujuusto. Tämä juusto on saavuttanut viime vuosina suuren suosion. Juusto on kausituote ja on saatavilla kerran vuodessa aina näin joulun alla.

Comté 36 kk kypsytetty. ”Ei iällä väliä ellei satu olemaan juusto”. Tämä sanonta pitää paikkansa juustojen kohdalla, mutta varsinkin tässä tapauksessa. Kiteinen ja pitkän täyteläisen maun omaava ranskalainen Jura-alueen vuoristojuusto.

Beemster goudat. Hollantilainen juustosarja josta löytyy eri ikäisiksi kypsytettyjä gouda-juustoja. Vaihtoehtoina:

  • X-O, kypsytetty 26 kk. Kova, karkea ja kiteinen. Maussa viipyvä pähkinävivahde. Sopii hyvin rypäläiden, vihreiden oliivien sekä pähkinöiden kanssa. Viinisuosituksena Port-viini tai täyteläinen punaviini.
  • Grand Cru, 12 kk kypsytetty kiinteä ja kiteinen, runsas ja moniulotteinen maku. Yhdistele taateleiden sekä manteleiden kanssa. Viiniksi sopii myös Port-viini sekä punaviinit.
  • Beemster Old, 10 kk kypsytetty, kiinteä, runsas ja kermainen. Sopii juustotarjottimen lisäksi hyvin esim raastettuna uuniruokiin. Viiniksi Merlot-punaviiini.

Crémeux Bourguignon, Bourgognen alue, Ranska. Tämän ihanan triplakermaisen valkohomejuuston kanssa sopivat raikkaat makeat hedelmät sekä Rosé-viini. Valkohomejuustojen aatelistoa!

Cantar de Covadonga. Uutta meillä! Espanjalainen Asturian alueen pehmeän kostea vahvempi sinihomejuusto. Sopii erinomaisesti makeiden hillojen sekä pipareiden kanssa.

Cheddarkeko   Kotimaiset juustot   sinihomekeko

Kotimaisista juustoista suosituslistalle pääsee tietenkin meidän tamperelaisten oma paikallinen sinihomejuusto Selinin Sininen. Juusto valmistetaan Ahlmanin tilalla maatiaislehmien maidosta.

Mouhijärven Herkkujuustolan maukkaat taidonnäytteet Vilho, Sahti-Vilho ja Savu-Hilma sekä valkohomejuustoista Väinö, punahomejuusto Metsuri sekä Puna-Heidi kuuluvat valikoimiimme ja ovat ehdottomasti suosituksien arvoiset.

Lahjapakkaus   Lahjapakkaus1

Jouluisia makuja löytyy maustetuista cheddareista esim. karpalo, viikuna-hunaja, tryffeli ja kaneli-omena-rusina.

Tässä nopea pintaraapaisu parhaista paloista. Tervetuloa paikan päälle valitsemaan omat suosikkisi!

Herkullista Joulun aikaa toivottaen Juustosopin Eija, Matti, Harri, Liisa, Saara ja Essi.

 

 

 

 

 

 

Suomen Kädentaidot-messut 17.-19.11.2017

Juustosoppi myös mukana Suomen Kädentaidot-messuilla Tampereen MSydäncheddar minitessukeskuksessa 17.-19.11.2017. Paljon maistatuksia ja messutarjouksia, tervetuloa vierailemaan ja moikkaamaan!

Happy Halloween

lataus

LEMON IS THE NEW BLACK.  Uutta Hollannista! Sitruunalla, limellä ja lakritsilla maustettu juusto. Sopii mitä parhaiten HALLOWEEN herkutteluun.

Juustoja Wisconsinista USA:sta

santori

Italialainen Paola Sartori alkoi valmistaa juustoja 1930-luvulla USA:n Wisconsinissa. Sillä perinteellä valmistettuja juustoja löytyy nyt ensimmäistä kertaa Suomesta, tietenkin täältä meidän juustotiskistä Tampereen Kauppahallista 🙂

Sartori Bellavitano Gold, 10 kk kypsytetty parmesan-tyyppinen juusto pastöroidusta lehmänmaidosta. Viinisuositukset Chianti, Port tai oluista Pale-Ale.

Sartori Bellavitano Chai, 12 kk kypsytetty chai-teellä maustettu italialaistyyppinen juusto pastöroidusta lehmänmaidosta. Viinisuositus Asti Spumante, Lambrusco, oluista vehnäoluet.

 

Kauppahallin syysmarkkinat 29.9.-30.9.2017

KIvaa hulinaa perjantaina ja lauantaina. Tapahtumassa tarjolla ilmaista vossikkakyytiä laukontorin kalamarkkinoille ja takaisin, maistiaisia sekä tarjouksia. Meillä tarjouksessa Roquefort Papillon 29,80 €/kg, tuplakermainen Brie 12,90 €/kg sekä Ahvenanmaan maukas kermajuusto 9,80 €/kg. Tarjoukset voimassa markkinoiden ajan, myös juustoautossamme. Tervetuloa!

Uusi Appenzeller Würzig

Uusi Appenzeller Würzig

Sveitsin reissulta bongattiin upea Appenzeller-juusto, mitä ei aiemmin ole tuotu Suomeen. Nyt sitä on saatavilla meidän juustotiskistä.

DSC01238DSC01232 (2)DSC01228 (2)DSC01226 (2)DSC01078 (2)DSC01136 (2)DSC01219 (2)DSC01209 (2)DSC01114 (2)DSC01117 (2)DSC01055 (2)

Olutta ja viiniä

juomia

Valikoimistamme löytyy myös juustojen kanssa sopivia juomia 🙂

Italialainen Emilio Vada Moscato d’Asti on makea, hedelmäinen ja hieman kupliva valkoviini Muscat-rypäleestä. Sopii hyvin juustojen ja hedelmien kanssa jälkiruokaviiniksi.

Palkitut Monty’s oluet Walesista. Tällä hetkellä löytyy neljää erilaista. Hilltop, hunajainen Golden Ale. Sunshine, hedelmäinen Golden Ale. Old Jailhouse, tumma Ale. Masquerade, gluteeniton Golden Bitter.

 

 

Raclette, mahtava juusto ja maukas ruokalaji

racletteilta

Mikäs sen paremmin sopii pimenevien viileiden syysiltojen illanistujaisiin kuin sulatettu kuuma juusto lisukkeineen. Aidoimmillaan raclettea tehdään nuotion äärellä, mutta nykyään ruokalaji valmistetaan kuumentamalla juustoviipaleita Raclette-grillissä. Raclette sana tulee ranskankielisestä sanasta racler, joka tarkoittaa raapimista/kaapimista. Juusto itsessään on saanut alkunsa Sveitsin Valaisin kantonissa yli 400 vuotta sitten. Silloiset vuoripaimenet kulkivat Alpeilla karjan mukana ja iltaisin leirinuotiolla sulattelivat juustoa. Perinteisesti iso juustonpuolikas laitettiin nojalleen kiveä vasten pinta kohti avotulta. Notkean sisuksen ulkokuoren annettiin kuumentua vähitellen. Heti kun se alkoi rypyttyä ja muuttaa väriään, tuotiin vadillinen höyryäviä perunoita, tai rapeaa maalaisleipää, joiden päälle kasattiin kuplivana valuvaa juustoa. Tästä sai tämä herkullinen ruoka alkunsa.

Sitten itse Raclette-juustoon, eli tätä kyseistä juustolajia valmistetaan tavallisesti lehmän raakamaidosta, mutta pastöroitujakin versioita löytyy. Juusto on täysrasvaista, ja parhaimmillaan juuri lämmitettynä. Silloin sen täyteläinen, pähkinäinen, makea ja hieman hedelmäinen aromi korostuu. Raclette-juustoa valmistetaan Sveitsin lisäksi myös Ranskassa Savoijin alueella. Niitä myydään myös savustettuna, viinipestyinä tai pippurilla ja chilillä maustettuna.

Raclette-grillissä onnistuu juuston kuumennus pienissä pannuissa, joissa jokainen voi omaan tahtiin sulatella sopivan palan juustoa. Grillin päällä olevalla parilalla voi lämmittää lisukkeita. Perinteiseen sveitsiläiseen racletteen lisukkeiksi valitaan perunoita, etikkakurkkuja, hillosipuleita ja leipää. Lisukkeiksi sopivat myös ilmakuivattu kinkku, broileri, erilaiset kasvikset, hedelmät ja vihannekset. Melkeinpä kaikki maistuu hyvältä sulatetun juuston kanssa 🙂

Herkullista ja lämmintä syksyä toivoo Juustosopin väki.

P.s. Meiltä voi lainata juusto-ostoksia vastaan raclettegrillin, mikäli sellaista ei kotoa löydy!

raclettejuusto_liisa

raclette-1