Kesäkuun herkuttelujuustovalikoima on täydellinen resepti maistuvaan piknikkiin

Kesäkuun herkuttelujuustovalikoima on täydellinen resepti maistuvaan piknikkiin

Kesäkuu alkoi juhlavissa tunnelmissa, kun meidän Eija (keskellä inventaariota) huomasi viettävänsä 24. vuosipäiväänsä Juustosopin yrittäjänä. Juustovuoren keskeltä kuului välillä naureskelua, välillä huokailua, innostunutta hihitystä ja pohtivaa hiljaisuutta.

”Niin kauan kuin inspiroivia päiviä on enemmän kuin lannistavia, tämä homma kannattaa. Ja sehän kannattaa vielä pitkään”, tuumasi hän, ja jatkoi juustonpäiden laskentaa ❤️

Kesän – ja kaikkien juhlien – kunniaksi olemme suunnitelleet kaikenlaista kivaa ylläriä niin mökkituliaisiksi kuin piknik-eväiksikin sopivissa muodoissa 😉

Näihin kuuluvat myös kuukauden herkuttelujuusto -valikoiman juustot, jotka saavat naapurivilttiläiset kuolaamaan kateudesta. Ja Wolttihan kuljettaa piknik-eväät luoksesi suoraan puistoon!

Tässä siis kesäkuun herkuttelujuustot. Nautinnollisia kesäretkiä!

Murcia Curado – espanjalainen vuoden verran kypsytetty vuohenmaitoherkku. Kuiva ja kuuma Murcian alue Välimeren rannalla on tunnettu laadukkaasta vuohenmaidon tuotannostaan. Pitkään kypsytetty juusto on ehtinyt kehittää maistuvan persoonallisuuden – sen maku on pehmeä ja kermainen, jopa hieman makeaan taittava. Tämä juusto sopii yhteen esimerkiksi raikkaan Sauvignon Blancin tai Albariñon kanssa.

Weinkäse – punaviinillä pesty ja harjattu nuori ja lempeä itävaltalainen lehmänmaitojuusto. Weinkäsen maku on mieto. Se sopii siis hyvin herkuttelijoille, joille punaviini on vielä vierastettava maku sekä heille, jotka mielellään nauttivat kevyttä punaviiniä juuston kanssa.

Bellavitano Gold – italialaisen Sartorin perheen Yhdysvalloissa valmistama vuoden kypsytetty lehmänmaitojuusto. Tätä palkintoja kerännyttä juustoa on kuvailtu mm. kermaiseksi parmesaaniksi. Bellavitanossa on upean kiteinen ja kuitenkin kermainen rakenne sekä moniulotteinen, pähkinäisestä hennon hedelmäiseen vaihteleva maku.

Morbier – ranskalainen lehmän raakamaidosta valmistettu tuhkaraitajuusto. Ensimmäisen maininnat Morbierista löytyvät 1700-luvun lopun kirjallisista lähteistä. Perinteisesti iltalypsystä ylijäänyt maito juustoutettiin, ja puolitäyden juustomuotin päälle kaadettiin tuhkaa, jotta massa säilyisi. Muotti täyttyi aamulypsyllä, ja juustoon jäi keskelle tuhkaraita, josta se tänäkin päivänä tunnetaan. Juustoa on kypsytetty n. 45 päivää, ja sen maku on mieto, mutta hedelmäinen ja jopa hieman vaniljainen.

Basilika-valkosipuli Gouda – hollantilainen nuori gouda on lehmänmaidosta valmistettu puolikova juusto. Perusmaultaan juusto on mieto ja pehmeä, eli täydellinen vastapari siihen mausteeksi lisätyille basilikalle ja valkosipulille. Persoonallinen lisä juustotarjottimelle tai vaikkapa salaattiin.

Herkullista kesäkuuta, ystävät!

Ja jos satut lukemaan tätä puistossa, Woltin juustotilaukseen pääset tästä: 😉

 

Tilaa juustot kotiin tästä!
Toukokuun juustotarjottimelta löytyy klassikkojuustoja ja uusia tulokkaita

Toukokuun juustotarjottimelta löytyy klassikkojuustoja ja uusia tulokkaita

Toukokuussa Woltin kotiinkuljetustilausten kyytiin pakataan herkuttelujuustoja viidestä eri maasta. Valitsimme mukaan juustomaailman klassikoita, kuten italialaisen Piave Vecchio DOP:n sekä uutuuksia, kuten lähijuusto Mouhitalerin.

Woltista kotiin voi tilata 3–5 juuston valikoiman Tampereen alueella. Tarjolla on myös valikoima irtojuustoja, hilloja ja muita juustolautasen lisukkeita herkuttelutarkoitukseen.

Kuukauden juustoja pääsee tietysti maistamaan ja ostamaan myös sopillamme Tampereen kauppahallissa. Sopille voit myös soittaa tilauksesi etukäteen – nouto onnistuu paikan päältä, tai halutessasi voimme kiikuttaa ostoskassin kauppahallin oville. Juustosopin numero on 040 588 5801.

Myös Juustoauton talviunikausi on päättynyt, ja kirkkaankeltainen biilimme viettää torstait, perjantait ja lauantait lähimantujen toreilla. Aikataulut löydät täältä.

Kirsikkana juustokakun päällä myös Viinisoppi on jälleen auki! Tarjolla on spontaanien viini- & juustohetkien lisäksi myös koulutuksia ja maistatuksia pienryhmille (4-6 hlö). Maailman herkullisimman opiskeluhetken voit varata soittamalla sopille tai sähköpostitse info@juustosoppi.fi

Ja tässä, arvon juhlaväki, Juustosopin ammattilaisten valitsemat herkuttelujuustot toukokuulle.

 

Kuukauden herkullisimmat juustot

Ewephoria on lampaanmaidosta valmistettu gouda Hollannista. Se on 10 kuukautta kypsytetty, kivasti kiteinen, ja lampaanmaidolle tyypillisesti lempeä juusto. Mausta löytyy kermatoffeeta, karamellia ja suolakiteitä. Ewephoria toimii hyvin Merlotin ja sherryn kanssa. Se tuo myös pehmeän kermaisen maun piirakoihin ja paistoksiin.

Iberico on espanjalainen kolmimaitojuusto. Se on kuuden kuukauden ikäinen kova vuohen-, lampaan- ja lehmänmaitojuusto. Ibericossa esiin pääsevät kaikkien maitojensa ominaispiirteet: pähkinäisyys, yrttimäisyys sekä pehmeä rasvaisuus. Espanjalaiseen tapaan Ibericoa löytyy usein tapaslautasilta Chorizojen ja Serranon kinkkujen seurasta. Illanvietosta jäljelle jääneet kantapalat kannattaa aamulla raastaa munakkaaseen. Juomapuolella Iberico viihtyy parhaiten Pinot Noirin tai Sauvignon Blancin seurassa.

Piave Vecchio DOP on italialainen lehmänmaitojuusto Veneton alueelta. Sitä on kypsytetty 10 kuukautta, ja ennen kaikkea oivallinen juusto herkutteluun. Piave Vecchio on koostumukseltaan kova & mureneva, ja maultaan lempeän hedelmäinen juusto, josta puuttuu pistävyys – maku on siis erittäin pehmeä ja uniikki juustomaailmassa. Se sopii hyvin yhteen erilaisten hillojen ja hedelmäisten raikkaiden italialaisten viinien kanssa. Kokkaillussa sitä voi käyttää parmesanin tapaan.

Mouhitaler on Mouhijärven Herkkujuustolan tilsit -tyyppinen juusto. Se on suhteellisen uusi tulokas juustomaailmassa, ja syntynyt sveitsiläisen juustomestarin käsityönä Herkkujuustolan klassikkojuusto Vilhon sekä emmentalin yhdistelmästä. Mouhitaler on kahdeksan kuukauden ikäinen, ja valmistettu lehmänmaidosta. Se on hyvä herkuttelujuusto, joka kruunaa myös pizzat ja sopii hyvin fondueen.

Brigand on belgialainen olutjuusto. Se on rakenteeltaan puolipehmeä ja maultaan keskivahva. Olutjuusto on tasapainoinen lisä juustotarjottimelle, ja sopii myös hyvin raclette-juustoksi. Testaa vaalean alen kanssa!

 

Tekeekö mieli herkutella? Klikkaa itsesi Woltiin tästä 🙂

Grillikausi – mikä ihana sana! Parhaat vinkit juustojen grillailuun täältä

Grillikausi – mikä ihana sana! Parhaat vinkit juustojen grillailuun täältä

Pitkän (ja vihdoin taas Ihan Oikean) talven jälkeen on oikeastaan ihan sama, mitä grilliin laittaa. Kaikki ulkona syöty maistuu joka tapauksessa taivaalliselta!

Grillikauden ensihuumasta voi kuitenkin tehdä vielä päräyttävämmän, kun vähän taktikoi juustoherkkujen lämpötilojen ja lämmitystapojen kanssa.

 

Hyviä nyrkkisääntöjä juuston grillauksessa

  •  Juustojen – kuten muidenkin ruokien – grillauksessa grillin puhtaus on tärkeää. Puhtaaksi raavittu ja hyvin öljytty grilli auttaa juustoa kypsymään kunnolla. Reilu öljynkäyttö on myös todennäköisesti pelastanut monen kesäfiiliksen, kun loppuiltaa ei tarvitse käyttää raapimalla halloumia parilasta.
  •  Suosi parilaa ritilöiden sijaan. Tiiviimmätkin juustot tuppaavat tihkumaan nesteitä. Parila auttaa juustoja sekä lämpiämään tasaisemmin että pitämään sotkun kurissa.
  •  Grillaa juustot kokonaisena ja paloittele vasta jälkeenpäin. Näin pääset nauttimaan mehukkaasta sisustasta kuivien viipaleiden sijaan.
  •  Jos grillaat juustot pelkiltään, grillin tulisi olla todella kuuma. Juustojen lämmitykseen riittää, kun asetat ne kuuman grillin parilalle ja suljet kannen vain muutamaksi sekunniksi. Tämä riittää lämmittämään esimerkiksi halloumit ja grillijuustot.
  • Juustot, jotka kääritään esimerkiksi pekoniin, voidaan lämmittää keskilämmöllä ja tovin pidempään niin, että pekonit muuttuvat rapsakoiksi. Kun nyytit on kääritty tiukasti kiinni, juustokaan ei pääse valumaan vaikka se sulaisi tarkoitettua enemmän.
  • Kun juustoja käytetään täytteinä esimerkiksi herkkusienissä tai tomaateissa, koko nyssykkä kannattaa kietaista folioon. Näin lämpö pysyy tasaisempana ja molemmat raaka-aineet kypsyvät samassa tahdissa.
  • Grillipöytään sopivat myös erilaiset salaatit. Grillinkäytön ihanuudesta huolimatta salaattijuustot suosittelemme lämmittämään pannulla. Lämpö on tasaisempi ja juustojen maku pääsee paremmin esiin.

 

Sopin tiskistä löytyy parhaat grillijuustot

Keräämme tähän päivittyvää listaa grillaukseen sopivista juustoistamme. Tuotteet löytyvät myös Juustosopin auton kyydistä!

 

Tomino

on Piedmontesta, Italiasta kotoisin oleva lehmänmaitojuusto. Se on DOP juusto, eli omaa suojatun alkuperäisnimityksen tuoman tiukan kontrollin valmistuksessa. Suomeksi: jokainen kiekko vie valvotun taatusti laadukkaalle makumatkalle juuston historiaan. Tomino näyttää pieneltä brie-kiekolta, ja sen makeaan taittavat aromit nousevat esiin erityisesti lämmittämällä.

Tarjoiluehdotus:
Kääri Tomino pekoniin tai ilmakuivattuun kinkkuun ja lämmitä parilalla. Juuston makeahko rasvaisuus sopii täydellisesti yhteen kuivemman ja suolaisemman kinkun kanssa.
Tomino toimii hyvin yhteen myös kasvisten, kuten parsan kanssa.

 

Heikkilän tilan grillijuusto

on lehmänmaidosta valmistettu luomulähijuusto. Se pistää kauempaa tulleet kilpailijansa koville – Heikkilän tilan juustoissa maistuu vapaus ja luonto (kaikki tarvittavat aromit kesästä nauttimiseen siis!) Juustosoppiin juustot matkaavat 40 km päästä Pälkäneen Laitikkalasta.

Tarjoiluehdotus:
Heikkilän tilalta kuiskitaan, että juusto olisi parhaimmillaan ulkopuolelta rapeaksi grillattuna ja paholaisenhilloon dipattuna. Toimii hyvin myös lisukkeena muiden grilliherkkujen kyljessä.

 

Manouri

on vuohen- ja lampaanmaidosta puristettu herajuusto. Se on puuttuva linkki fetan ja halloumin kehityskaaren välistä: rakenteesta löytyy fetan suuntuntuma, mausta halloumin pehmeys. Manouri on vähäsuolaisempi kuin evoluutiolliset vanhempansa, ja sen maku tulee parhaiten esille, kun se paistetaan keskilämpöisellä pannulla tovin verran molemmilta puolilta.

Tarjoiluehdotus:
Lautaselle et muuta tarvitse kuin tuoretta parsaa ja Manouria. Makunautinto taattu.
Sopii myös hyvin hedelmäisiin salaatteihin. Kokeile vaikka viinirypäle-avocadosalaatissa.

 

Filos paistettava välimeren juusto (laktoositon)

on kiinteä kreikkalainen grillijuusto. Koostumus on suunniteltu grillausta varten: juusto kestää kovat lämpötilat sulamatta. Välimeren juusto on vähempisuolaista kuin moni halloumi. Vähäsuolaisuus tekee mausta pehmeämmän ja helpostilähestyttävän.

Tarjoiluehdotus:
Välimeren juustosta saa huikean muhkeat hampurilaiset! Laita paksun juustosiivun kaveriksi karamellisoitua punasipulia ja grillattuja tomaattisiivuja.

 

Kesätuotteita saapuu tiskiimme viikottain. Päivitämme siis tätäkin listaa aina, kun uusia paistoon sopivia juustoja saapuu Sopille.

Knopit ja vinkit voit ottaa haltuun myös Facebookissa ja Instagramissa!

Huhtikuun juustotarjotin on makumatka Alpeilta merenpohjaan

Huhtikuun juustotarjotin on makumatka Alpeilta merenpohjaan

Huhtikuu tuo tullessaan uudet juustosuosikit. Ja mitä makuyhdistelmiä löysimmekään!

Juustotarjottimen herkut saa Tampereen alueella tilattua kotiin Woltin kautta. Woltissa on tarjolla 3–5 herkuttelujuuston valikoimat. Lista etenee siinä järjestyksessä kuin juustojen lukumäärä kasvaa. Neljän juuston valikoimasta löytyy siis neljä ensimmäisenä lueteltua juustoa.

Huhtikuussa kierroksensa starttaa myös Juustoauto! Herkut löytävät siis tiensä luoksesi Woltin kautta, kauppahallin puodista tai Juustoautolta noudettuna. Muistathan, että voit myös tehdä tilauksen soittamalla, ja noutaa sen kauppahallin ovilta.

Juustoauton aikataulut löydät täältä.

Mutta asiaan.

Tässä kuussa ylistämme seuraavia lahjoja ihmiskunnan makuhermoille

Beemster Grand Cru on hollantilainen vuoden kypsytetty, lehmänmaidosta valmistettu gouda. Valmistukseen käytettävän maidon tuottavat lehmät laiduntavat alueella, joka oli ennen merenpohjaa. Ravinnerikasta maaperää saa kiittää juuston upeasta oranssisesta väristä. Grand Cru on voimakasmakuinen ja kiteinen elämys, joka sopii hyvin yhteen esimerkiksi taateleiden tai manteleiden kanssa. Se on oiva yhdistelmä myös esimerkiksi pääsiäispöydän täyteläisen punaviinin tai portviinin kanssa.

Kaltbach Le Gruyère on sveitsiläinen raakamaitojuusto, jota on luolakypsytetty vuoden verran. Tämän juuston Juustokauppias ottaisi mukaan autiolle saarelle. Sen maussa yhdistyvät miellyttävä hedelmäisyys ja voimakkaat aromit. Pehmeä ja pistävä samaan aikaan siis! Gruyère on upea herkuttelujuusto juustotarjottimelle. Kokeile yhdistämistä esimerkiksi hunajan, mantelien tai valkosuklaan kanssa. Seuraksi sopii myös mallasviski! Gruyèrea käytetään myös esimerkiksi juustofondueen.

Manchego on kuusi kuukautta kypsytetty aito espanjalainen lampaanmaitojuusto. Nuori manchego omaa pehmeän pähkinäisen makuprofiilin – se on miedompi kuin viime kuun valikoiman vanhempi versionsa, mutta persoonallisuutta ei puutu tästäkään juustosta. Sen maku on makeaan vivahtavan viipyilevä, minkä vuoksi tämä juusto sopii hyvin yhteen kuivan kuplajuoman kanssa.

Sahti-Vilho on Mouhijärven Herkkujuustolan tilsit-tyyppinen juusto. Tarjolla oleva erä on hieman tavallista kypsempää eli noin kahdeksan kuukauden ikäistä. Tätä juustoa on pesty ja harjattu paikallisella sahdilla kypsytyksen ajan. Se on puolikova ja voimakasmakuinen, ja sopii hyvin yhteen esimerkiksi viikunahillon kanssa.

Trentingrana Grana padano tulee Pohjois-Italiasta Trentinon alueelta. Lehmän raakamaidosta valmistettua parmesan-tyyppistä juustoa on kypsytetty vähintään 18 kuukautta, ja siinä maistuu Alppien ylängöt – alempana laaksossa laiduntaneiden lehmien maidosta valmistetut juustot ovat miedompia kuin tämä yrttinen ja karamellinen luomus. Se on ennen kaikkea herkuttelujuusto, mutta sopii loistavasti myös esimerkiksi erilaisiin pastaruokiin.

Muistathan myös

Olemme erittäin otettuja palautteesta, toiveista ja vinkeistä! Moni ihana asiakas on jakanut kokemuksiaan Woltin valikoimasta ja kuukauden juustoista kanssamme, ja näiden viestien ja keskustelujen pohjalta olemme pystyneet kehittämään sekä valikoimaa että pakkausmuotoja.

Nostamme siis hattua kaikille, jotka kiireisen elämän keskellä ehtivät klikata arvostelun Woltiin tai kirjoittaa muutaman sanan Facebookin tai Instagramin kautta. Näin pystymme reagoimaan toiveisiin paremmin jatkossakin!

Jos haluat heti päästä tutustumaan kuukauden juustoihin, oikotie onnelliseen herkutteluhetkeen löytyy täältä:

Tutustu & tilaa

Kiitos, että olet asiakkaamme!

Pääsiäisenä nautitaan juustot lämpimänä

Pääsiäisenä nautitaan juustot lämpimänä

Pääsiäinen merkkaa kevään alun. Illat ovat kuitenkin vielä sen verran viileitä, että pitkän viikonlopun voi hyvin viettää jättämällä hyvästit talvelle (sydäntä, mieltä ja kehoa) lämmittävien herkkujen äärellä.

Tässä muutama simppeli vinkki, miten saat juustoista maut irti lämpimänä.

 

Miniraclette hunajapähkinöillä

Tiesitkö, että racletten nimi on peräisin sanasta racler eli kaapia? Sen juuret juontavat Sveitsin vuoristopaimenien iltapalatarjottaviin. Juustoa sulateltiin milloin minkäkin muotoisessa kipossa nuotion loimussa, ja kaavittiin sitten leivän päälle.

Tämän herkun yksinkertaisuus tekee siitä erityisen maukkaan. Ehdotetut juustot sopivat hyvin kahden henkilön herkutteluhetkeen. Syöjien lukumäärän kasvaessa kannattaa kasvattaa juustokiekon kokoakin! Tarvitset siis:

Kiekko valkohomejuustoa (esim. Helsingin Meijeriliikkeen Ullanlinna tai Linnunlaulu)
Hunaja
Pähkinä-mantelisekoitus
Voi

Tai jos haluat päästä vielä helpommalla, nappaa mukaan

Tertin kartanon hunajapähkinät

Lämmitä uuni n. 150 asteiseksi ja laita juustokiekko uuninkestävässä astiassa lämpiämään muutamaksi minuutiksi. Kun kuppi on suunnilleen saman kokoinen kuin juustokin, lusikoiminen helpottuu 🙂

Heitä pannulle voi, pähkinät ja hunaja. Hunajaa voi lisätä joukkoon reilustikin, jos valittu juusto on voimakasmakuinen. Paista keskilämmöllä, kunnes ainekset on sekaisin ja voi kuplii.

Kaada hunajapähkinät juuston päälle, ja voilà, valmista nautittavaksi!

 

 

Lämmin leipäjuusto

Perinteinen leipäjuusto toimii jälkkärinä tai välipalana. Juustosopin tiskistä löytyy esimerkiksi paljon kysyttyä Polven juustolan perinteistä leipäjuustoa, jota löytyy myös luomuna ja laktoosittomana.

Yksinkertaisimmillaan leipäjuustosta saa maut irti lämmittämällä sitä paistinpannulla molemmilta puolilta keskilämmössä niin kauan, että juusto vähän tirisee, mutta pitää vielä muotonsa. Lämpimän juuston voi tarjoilla erilaisten hillojen, marjojen, kanelin ja vaikka kinuskikastikkeen kanssa.

Hieman enemmän potkua jälkkäriin saa, kun pannulle lisää nokareen voita, ripauksen tummaa sokeria (esim. intiaani- tai ruokosokeri) ja lorauksen kermaa. Näistä aineksista kuplii kasaan karamellikastike, josta leipäjuusto paistuessaan imee makuja itseensä. Kun juustopalat ovat pehmenneet, ne voidaan tarjoilla ylijäämäkastikkeen ja tuoreiden marjojen kanssa. Tajunnanräjäyttävän maukasta!

 

 

Fondue

Fondue on Juustosopin suosikkitarjottava intiimeihin illanistujaisiin. Korona-aikana toki suosittelemme, että fonduepadasta kauhotaan pieniä annoksia kerrallaan kunkin illallistajan omaan kuppiin, jollei kyseessä ole aivan lähipiiri.

Fonduen valmistukseen tarvitset fondue-padan ja liekin. Padan saat vuokrattua tai ostettua Juustosopilta.

Ainekset (3-4 hlö)

400 g Gruyère
200 g Rustico Emmental
3 dl kuiva valkoviini
1 rkl maissitärkkelysjauho (Maizena)
¼ tl mustapippuri
1 valkosipulin kynsi murskattuna
(2 rkl kirsikkaviinaa)

Raasta juustot. Mittaa pataan viini ja maissitärkkelys. Kuumenna liedellä sekoittaen. Kun viini kiehuu, lisää juustoraaste pienissä osissa kokoajan sekoittaen. Kun juusto on sulanut ja seos tasaista, mausta mustapippurilla, valkosipulilla ja halutessasi perinteiden mukaisesti tujauksella kirsikkaviinaa.

Jos fondue sakenee, lisää vielä kupillinen kuumennettua valkoviiniä ja sekoita hyvin. Nosta fondue pöytään liekin päälle. Juusto pysyy lämpimänä hyvän aikaa padassakin, mikäli liekkiä ei ole käytettävissä. Tarjoa kuutioidun vaalean leivän tai kasvisten kanssa. Dippailuun sopii hyvin esimerkiksi omenat ja päärynät, pikkukurkut ja kukkakaali.

 

 

Helppoja herkkuja syntyy myös ternimaidosta. Muutaman simppelin reseptin löydät täältä.

Ja se kaikista helpoin vaihtoehto? No, klikkaa tästä itsesi Woltiin ja tilaa valikoima juustoja kotiovelle.

 

Juustotarjotin kotiovelle, kiitos!
Aukioloajat ja tilausmuodot – näin Juustosoppi palvelee poikkeusaikana

Aukioloajat ja tilausmuodot – näin Juustosoppi palvelee poikkeusaikana

Historiassa eletään nyt aikakautta, jolloin on todellakin arvoitus mitä huominen tuo tullessaan. Pyrimme kuitenkin pitämään Juustosopin auki normaalisti, ja Juustoautokin alkaa taas kierroksensa huhtikuun vaihteessa.

Poikkeuksista tiedotetaan Facebookissa ja Instagramissa (@juustosoppi) ja täällä meidän kotisivuilla.

Tässä koonti tämän hetken aikatauluista.

Juustosoppi palvelee
ma–pe klo 9–18
la klo 9–16

Pääsiäisen aukioloajat
to 1.4. klo 9–18
pe 2.4. suljettu
la 3.4. klo 9–16
su & ma 4.–5.4. suljettu

Viinisopin puolen pidämme toistaiseksi kiinni.

Juustoauto palvelee
to 1.4. klo 8–14 Kangasalan torilla
la 3.4. klo 10–15 Lempäälän Salella

Juustoauton mukaan voi tilata haluamiaan herkkuja myös muista kauppahallin yrityksistä.

Kuukausittain vaihtuvia herkuttelujuustovalikoimia voi tilata kotiin Woltin kautta.

Pidemmillä etäisyyksillä laitamme tilaukset Matkahuollon kyytiin.

Jos et pääse juuston luo, juusto tulee sinun luoksesi siis. Laita meidän somet seurantaan niin pysyt ajantasalla tapahtumista ja juustomaailman juonikäänteistä!

Ja tästä pääset suoraan Woltin valikoimaan, jos alkoi heti tekemään mieli juustoa 🙂

 

Täydellinen iltapala täältä!
Juustotarjottimen illanistujaisiin voi nyt tilata Woltista

Juustotarjottimen illanistujaisiin voi nyt tilata Woltista

Juustosopin herkkuja voi nyt tilata kotiovelle kuljetettuna Woltin kautta. Homma toimii näin:

Aloitamme kunkin kuun alussa tarkan maistelutyön, ja tuumimme porukalla parhaimmat maut juustolautasellesi. (Kyllä, tämä on erittäin rankka prosessi. Meillä on tiskissä satoja vaihtuvia juustoja, ja kaikki niistä ovat yhtä persoonallisia ja maukkaita. Päätöksenteko on vaikeaa, ja joskus pitää maistaa useampaankin kertaan samoja juustoja varmuuteen pääsemiseksi. Olemme kuitenkin valmiit uhrautumaan yleisen hyvän vuoksi :D)

Makutestailun voittajat kuvauksineen kokoamme tänne blogiimme kunkin kuun vaihteessa. Kun siis mietit, minkälaisen juustovalikoiman haluat Woltista tilata (tai puodiltamme noutaa), täältä löytyvät ammattilaisten vinkit ja ideat maukkaan juustotarjoilun toteuttamiseksi.

Woltissa tilattavana on 3–5 herkuttelujuuston valikoima. Alta löytyvä lista etenee valikoimajärjestyksessä. Kun siis tilaat kolmen juuston valikoiman, toimitamme kolme listalla ensimmäisenä olevaa juustoa. Neljän valikoimassa mukaan tulee listan neljäs juusto, ja niin edelleen.

Woltin valikoimaan kuuluu myös yksittäiskappaleena myytäviä juustoja, kuten Vsop-gouda ja vaihtuvat sini- & valkohomejuustot. Tilaukseen voit lisätä myös muita juustoltarjottimen nautintoja, kuten jumalaista viikunahilloa, oliiveja, keksejä tai Tertin kartanon hulvattomasti kuplivaa holitonta ruusukuohua.

Mutta asiaan siis.

 

Maaliskuun juustovalikoima, olkaa hyvät!

Alte Hexe on vuoden kypsytetty sveitsiläinen lehmän raakamaitojuusto. Ensipuraisulla se vaikuttaa lempeältä ja viattomalta. Mutustelun edetessä esiin nousee kuitenkin monivivahteisen mausteinen ja yrttinen jälkimaku. Salakavaluudestaan juusto lienee nimensäkin saanut. Alte hexe tarkoittaa vanhaa noitaa. Tuote on Juustosopin omaa maahantuontia. Muualta kuin sopilta sitä ei siis juuri ostoskoriinsa löydä Suomessa. Kyseessä on moninkertaisesti palkittu herkuttelujuusto – täydellinen peruspilari juustotarjottimelle siis!

Amaltura Old on vuoden kypsytetty hollantilainen vuohenmaidosta valmistettu gouda. Sen maku on samettisen pehmeä ja rakenne kiteinen. Täydellisen monipuolinen ja suussa sulava juustotarjottimen jäsen, sanomme me.

Manchego on lampaan raakamaidosta valmistettu, Espanjan La Manchan -alueelta kotoisin oleva juusto. Tarjolla oleva manchego on kasvattanut luonnetta ja aromikkuutta tumman vahakuoren sisällä 15 kuukauden ajan. Mausta voi löytyä vivahteita pähkinäisyydestä tai pippurisuudesta. Vanhemmat manchegot sisältävät myös runsaasti maitoproteiinikiteitä. Aromikkuus sopii loistavasti yhteen esimerkiksi viikunahillon tai hunajan kanssa. Ja tietty tuhdin espanjalaisen punaviinin kylkeen!

BellaVitano Merlot on yli vuoden ajan kypsytetty lehmänmaitojuusto. Se on Yhdysvalloissa asuvan Italiasta kotoisin olevan perheyrityksen monesti palkittu tuote. Nimensä mukaisesti tämä pähkinäinen juusto marinoidaan Merlot-punaviinissä. Viinipesu tuo makuun marjaisuutta ja luumun vivahteita. BellaVitanon kanssa tarjolle sopii esimerkiksi kuivatut hedelmät ja pähkinät.

Lincolnshire Vintage Cheddar on vahakuoressa vuoden ajan kypsynyt aito englantilainen cheddar. Se on valmistettu lehmänmaidosta, ja on maultaan voimakas, täyteläinen ja jopa hieman makea juusto. Cheddar toimii hyvin yhteen täyteläisten puna- & valkoviinien ja englantilaisten ale-oluiden kanssa.

Herkuttelujuustovalikoiman voit tilata kotiisi täältä.

Ja toiveita, fiiliksiä ja juustojen herättämiä tunteita voit jakaa meille Facebookissa tai Instagramissa tägäämällä @juustosoppi tai #juustosoppi

Nautinnollisia herkutteluhetkiä!

Ystävänpäivän maukkaimmat lahjat täällä taas!

Ystävänpäivän maukkaimmat lahjat täällä taas!

Vuoden sydämellisin juhla osuu tänä vuonna yhteen laskiaissunnuntain kanssa. Ja molempia saadaan juhlia pitkästä aikaa uskomattoman kauniissa talvisäässä!

Tänä vuonna rakkausteema näkyy Juustosopin valikoimassa. Tiskistä löytyy maukkaita sydämenmuotoisia juustoja jokaiseen makuun. Sydänkiekkoja voi ostaa yksittäin, yhdistellä toisen lempijuuston kanssa tai valita valmiista rakkauspakkauksistamme.

Suunnittelimme helppoja ja huokeita lahjapakkauksia niin yksin nautittavaksi kuin kaverin kanssa jaettavaksikin. Kuvan valikoima kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan, ja lämmittää varmasti kenen tahansa herkuttelijan mieltä ja makunystyröitä.

Välillä unohtuu kertoa läheiselle, että välittää. Ystävänpäivän tienoo on hyvä aika paikata hetkelliset unohtamiset, ja kertoa kaverille pienin teoin, että hän on tärkeä. Kaunis ja uskomattoman maukas juustolahja on yksi hyvä tapa tehdä niin!

 

 

Ternimaidosta maistuvimmat jälkkärit

Ternimaidosta maistuvimmat jälkkärit

Mitä olisi Juustosoppi ilman oikeaoppisia juustonvalmistusaineksia?

Tällä viikolla arvostetaan ternimaitoa. Lehmän ternimaito on tunnetusti äärimmäisen ravinne- & proteiinirikasta herkkua. Toki ternimaitoon pätee elämän lainalaisuudet – mitä nautinnollisempaa syötävää siitä valmistat sitä vähemmän ravinteet pysyvät mukana diilissä. Toisin sanoen ternimaidon vitamiinit ja mineraalit katoavat kuumentaessa.

Me kuitenkin väitämme, että myös uunijuustolla, pannareilla ja pullalla on (mielen)terveyttä edistäviä vaikutuksia! Tässä siis muutama vinkki, mitä ternimaidolla voit tehdä sen jälkeen, kun olet sitä Juustosopilta käynyt litran tai pari noutamassa.

 

Yleistä

  • Juustosopilla myytävä maito on luomua Ikaalisista. Sitä ei siis tarvitse laimentaa uunijuustoa tehtäessä, eikä myöskään lisäillä munia tai muuta härpäkettä. Pelkkä maito riittää.
  • Ternimaito sopii monen herkun pohjaksi. Kananmuna-allergikoille se on oiva ratkaisu leivontaan – rasvainen maito korvaa kananmunan kokonaan esimerkiksi pannukakuissa tai pullissa.
  • Ternimaitoa ei ole kuumennettu tai pastöroitu. Pakasteesta sulatettu maito kannattaakin siis käyttää saman tien, eikä sitä saa pakastaa uudelleen.
  • Ja sulatus toimii parhaiten laittamalla maitopurkki vuorokaudeksi jääkaappiin. Kiireisimmille myös vesihaude toimii ratkaisuna.

 

Uunijuusto

eli maailman helpoin jälkiruoka

Uunijuusto tunnetaan myös nimellä uunijussi. Siihen tarvitset seuraavat ainekset:

1 l ternimaitoa
n. 1 tl suolaa
Voita vuoan voiteluun

Kaada maito uuninkestävään, voideltuun astiaan, sekoita mukaan suola ja heitä 180–200 asteeseen noin tunniksi. Paistoaika riippuu uunin tehosta. Uunijuusto on valmista, kun se on hyytynyt pehmeäksi ja sen pinta on kauniin ruskea.

Uunijuustoa voi nautiskella hillojen tai marjojen kanssa. Parhaalle se kuitenkin allekirjoittaneiden mielestä maistuu, kun päälle heittää ripauksen sokeria ja kanelia, eikä muuta.

 

Pannarit

Simppeleimmät pannarit syntyvät tällä ohjeella:

1 l ternimaitoa
n. 5 dl jauhoja
(n. 50 g sulaa voita)
(ripaus suolaa)

Koska ternimaito on itsessään jo maukasta, rasvaista ja hyytyy hyvin, halutessaan myös suolan ja rasvan voi jättää pois. Pannarit syntyvät siis helposti kahdesta aineksesta.

Ainekset sekaisin siis ja pellille. Paistele 225 asteessa 20-30 min ja kaiva sillä välin hillot ja jäätelöt pannarin kylkeen tarjottaviksi. Nam!

 

 

Crème brülée

Jos kaipaat hieman vaativampaa jälkkärikokkailua, testaa samettisen pehmeän crème brüléen valmistusta. Ohje on napattu Kalevan artikkelista, jonka on kirjoittanut Tapio Maikkola. Tarvitset siis:

5 dl ternimaitoa
5 dl kuohukermaa
1 halkaistu vaniljatanko ilman sisuksia
1 murskattu tähtianis
8 keltuaista
1,5 dl sokeria

Vatkaile keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta kerma ja mausteet. Lisää joukkoon ternimaito ja keitä miltei kiehuvaksi. Kaada seos keltuaisvaahdon päälle ja sekoita samalla niin maan vimmatusti.

Laita seos yöksi jääkaappiin. (Muista peitellä hyvin, ettei muiden kaapin tuotteiden tuoksut imeydy huomisen jälkkäriin.) Kuori seuraavana päivänä vaahto seoksen päältä, ja seulo pois tähtianis ja vaniljatanko. Sekoita vielä hyvin.

Kaada seos kahdeksaan posliiniastiaan ja paista 90 asteessa reilun tunnin verran tai kunnes seos on hyytynyt.

Anna jäähtyä. Ripottele sitten pinnalle sokeria, ja jos kaapista löytyy tohotin, sulata sokeri rapeaksi kuoreksi. Tämä onnistuu myös uunin grillivastuksen alla lämmittämällä. Crème brülée on taivaallista sellaisenaan, mutta toimii hyvin myös esimerkiksi marjojen tai sorbetin kera.

 

Jos sulla sattuu olemaan salainen ternimaidosta tehdyn herkun resepti takataskussa, otettaisiin mielellämme vinkkejä vastaan! Ollaan myös pohdittu kuinka monta nimeä tällä rakkaalla lapsella on. Millä nimellä sinä tunnet ternimaidon? Voit jakaa omat vinkit, muistot ja kokemukset meidän Facebookissa täällä.

Ja sitten… eikun herkuttelemaan!

Oodi juustolle

Oodi juustolle

…eli miksi sinunkin kannattaa antautua juustojen vietäväksi.

Keskiviikkona 20.1.2021 vietetään kansainvälistä juuston ystävien päivää. Juustosopin tiskistä löytyy satoja erimuotoisia ja -makuisia syitä, miksi juustoa kannattaa rakastaa. Erilaisten kiekkojen ja kimpaleiden lisäksi tässä muutama knoppi, minkä takia me kuulutaan juustojen fanikuntaan.

 

Juustonvalmistus on taidetta

Yksilöllisyyttä ihannoivan kulttuurin ytimestäkään voi olla vaikeaa löytää yhtä uniikkia asiaa kuin juusto. Rakkaudella valmistetut kiekot ovat pitkälti käsityötä. Ja kuten jokainen käsitöitä harrastanut tietää, kahta tismalleen samanlaista tuotetta on erittäin haastavaa valmistaa. Tämä on totta niin juustojen kuin lapastenkin kohdalla.

Mieti vaikka rakkaan ihmisen sinulle kutomia lapasia. Kuviot eivät välttämättä ihan mätsää, ja toisen tumpun peukalo on jäänyt keskenkasvuiseksi. Silti ne lämmittävät täydellisesti, koska tiedät, että ne on rakkaudella valmistettu. Yhtä lailla jokainen kohtaamasi juusto on erilainen, ja kuitenkin omalla tavallaan juuri sitä mitä tarvitsit, koska rakkaus lajiin on aina osa sen reseptiikkaa.

 

Niin hyvää, että rosmotkin tykkää

Vuonna 2011 Britannian vähittäiskaupan tutkimuskeskus totesi, että maailman eniten varastettu tuote on – tadaa – juusto! Juustot on mainittu samaisen tutkimuskeskuksen top 10 -listalla vielä toissavuonnakin. Mitä ilmeisemmin esimerkiksi parmesanin pimeät markkinat ovat ajoittain trendaava ilmiö.

Tämä ei siis ole kehotus lähteä taskuvarkaisiin. Sen sijaan kannustamme arvostamaan sitä, että omat nautintonsa voi lunastaa tutusta puodista (eikä pimeiltä markkinoilta) hyvän palvelun kera ilman kiinnijäämisen pelkoa.

 

Juusto tekee hyvää mielelle ja keholle

Juustojen nautiskelulla on onnelliseksi tekevä vaikutus. Onnellisuutta lisää myös tieto siitä, että juusto on terveellinen osa ruokavaliota. Se sisältää runsaasti hyviä proteiineja, kalsiumia, sinkkiä, fosforia sekä B12-vitamiinia. Edes rasvaiset juustot eivät saa epäterveellisen leimaa kylkeensä. On tutkittu, että juustojen sisältämä kalsium estäisi suurimpien rasvamäärien imeytymistä. Toisin sanoen kermaistenkaan juustojen rasva ei aina jää vyötärölle asumaan.

Lisäksi juusto on täydellinen jälkiruoka. Se lisää syljeneritystä, mikä puolestaan edesauttaa happohyökkäyksen bakteerien poistumisessa. Ruoan päälle nautittuna juusto siis ajaa hammaspeikot karkuun.

Huomioidaan kuitenkin kohtuu kaikessa. Juustoissa on vaihteleva määrä rasvaa ja suolaa. Ei siis hotkita koko kiekkoa iltapalaksi. Lisäksi kannattaa pohtia, mitä juustojen kanssa tarjoaa. Leipätikkujen, keksien ja hillojen sijaan kokeile ensi kerralla hedelmiä ja pähkinöitä juuston seuraksi!

 

Paikallisherkkuja parhaasta päästä

Historiallisen herkullisten juustomaiden tuotteiden lisäksi kotimaisten pienjuustoloiden tarjonta laajenee jatkuvasti. Suomessa toimii tällä hetkellä 61 juustolaa, joista valtaosa on pienyrityksiä.

Juustosopin tiskistä löytyy esim. Heikkilän tilan hämäläistä pitojuustoa, Sastamalan Herkkujuustolan Savuhilmaa ja Ahlmanin sinihomejuustoa, joka on valmistettu tamperelaisten lehmien maidosta. Herkkuja ei siis tarvitse metsästää maailman ääristä. Uusia suosikkeja voi löytyä ihan naapuristakin.

 

Juustojen juhlaviikon kunniaksi haastamme juuri sinut liittymään juustonrakastajien kerhoomme, ja kokeilemaan jotain täysin uutta. Valitse iltapalaksi sellainen juusto, mitä et ikinä ole ennen maistanut ja kerro meille, mitä opit! Lueskellaan, hykerrellään ja jaetaan eteenpäin sun kokemuksia, kun jaat ne Facebookissa tai Instagramissa tägäämällä @juustosoppi

Lisää juustoknoppitietoa löytyy tiskimme takaa kauppahallista. Tule käymään niin valitaan sulle yhdessä uusi lempparijuusto!