Oodi juustolle

Oodi juustolle

…eli miksi sinunkin kannattaa antautua juustojen vietäväksi.

Keskiviikkona 20.1.2021 vietetään kansainvälistä juuston ystävien päivää. Juustosopin tiskistä löytyy satoja erimuotoisia ja -makuisia syitä, miksi juustoa kannattaa rakastaa. Erilaisten kiekkojen ja kimpaleiden lisäksi tässä muutama knoppi, minkä takia me kuulutaan juustojen fanikuntaan.

 

Juustonvalmistus on taidetta

Yksilöllisyyttä ihannoivan kulttuurin ytimestäkään voi olla vaikeaa löytää yhtä uniikkia asiaa kuin juusto. Rakkaudella valmistetut kiekot ovat pitkälti käsityötä. Ja kuten jokainen käsitöitä harrastanut tietää, kahta tismalleen samanlaista tuotetta on erittäin haastavaa valmistaa. Tämä on totta niin juustojen kuin lapastenkin kohdalla.

Mieti vaikka rakkaan ihmisen sinulle kutomia lapasia. Kuviot eivät välttämättä ihan mätsää, ja toisen tumpun peukalo on jäänyt keskenkasvuiseksi. Silti ne lämmittävät täydellisesti, koska tiedät, että ne on rakkaudella valmistettu. Yhtä lailla jokainen kohtaamasi juusto on erilainen, ja kuitenkin omalla tavallaan juuri sitä mitä tarvitsit, koska rakkaus lajiin on aina osa sen reseptiikkaa.

 

Niin hyvää, että rosmotkin tykkää

Vuonna 2011 Britannian vähittäiskaupan tutkimuskeskus totesi, että maailman eniten varastettu tuote on – tadaa – juusto! Juustot on mainittu samaisen tutkimuskeskuksen top 10 -listalla vielä toissavuonnakin. Mitä ilmeisemmin esimerkiksi parmesanin pimeät markkinat ovat ajoittain trendaava ilmiö.

Tämä ei siis ole kehotus lähteä taskuvarkaisiin. Sen sijaan kannustamme arvostamaan sitä, että omat nautintonsa voi lunastaa tutusta puodista (eikä pimeiltä markkinoilta) hyvän palvelun kera ilman kiinnijäämisen pelkoa.

 

Juusto tekee hyvää mielelle ja keholle

Juustojen nautiskelulla on onnelliseksi tekevä vaikutus. Onnellisuutta lisää myös tieto siitä, että juusto on terveellinen osa ruokavaliota. Se sisältää runsaasti hyviä proteiineja, kalsiumia, sinkkiä, fosforia sekä B12-vitamiinia. Edes rasvaiset juustot eivät saa epäterveellisen leimaa kylkeensä. On tutkittu, että juustojen sisältämä kalsium estäisi suurimpien rasvamäärien imeytymistä. Toisin sanoen kermaistenkaan juustojen rasva ei aina jää vyötärölle asumaan.

Lisäksi juusto on täydellinen jälkiruoka. Se lisää syljeneritystä, mikä puolestaan edesauttaa happohyökkäyksen bakteerien poistumisessa. Ruoan päälle nautittuna juusto siis ajaa hammaspeikot karkuun.

Huomioidaan kuitenkin kohtuu kaikessa. Juustoissa on vaihteleva määrä rasvaa ja suolaa. Ei siis hotkita koko kiekkoa iltapalaksi. Lisäksi kannattaa pohtia, mitä juustojen kanssa tarjoaa. Leipätikkujen, keksien ja hillojen sijaan kokeile ensi kerralla hedelmiä ja pähkinöitä juuston seuraksi!

 

Paikallisherkkuja parhaasta päästä

Historiallisen herkullisten juustomaiden tuotteiden lisäksi kotimaisten pienjuustoloiden tarjonta laajenee jatkuvasti. Suomessa toimii tällä hetkellä 61 juustolaa, joista valtaosa on pienyrityksiä.

Juustosopin tiskistä löytyy esim. Heikkilän tilan hämäläistä pitojuustoa, Sastamalan Herkkujuustolan Savuhilmaa ja Ahlmanin sinihomejuustoa, joka on valmistettu tamperelaisten lehmien maidosta. Herkkuja ei siis tarvitse metsästää maailman ääristä. Uusia suosikkeja voi löytyä ihan naapuristakin.

 

Juustojen juhlaviikon kunniaksi haastamme juuri sinut liittymään juustonrakastajien kerhoomme, ja kokeilemaan jotain täysin uutta. Valitse iltapalaksi sellainen juusto, mitä et ikinä ole ennen maistanut ja kerro meille, mitä opit! Lueskellaan, hykerrellään ja jaetaan eteenpäin sun kokemuksia, kun jaat ne Facebookissa tai Instagramissa tägäämällä @juustosoppi

Lisää juustoknoppitietoa löytyy tiskimme takaa kauppahallista. Tule käymään niin valitaan sulle yhdessä uusi lempparijuusto!

Joulu Juustosopissa

Joulu Juustosopissa

Mukava, kun tulit lueskelemaan! Meillä olisi muutama jouluasia kerrottavana.

Tänä vuonna joulu tulee olemaan hieman toisenlainen, kaikille meille. Me Juustosopilla pidetään huoli hygieniasta ja turvavälit meidän on helppo ylläpitää teihin asiakkaisiin tiskiemme takia.

Valitettavasti kauppahallin käytävät eivät kuitenkaan taivu yhtään sen tilavammiksi kuin mitä jo ovat. Jotta kaikille saataisiin jouluherkut taattua ilman huolta tartunnoista, toivoisimme, että huomioisitte seuraavat tavat, joilla pyrimme purkamaan ruuhkautumista puotimme edessä.

 

JOULUN ENNAKKOTILAUKSET

Otamme vastaan joulun ennakkotilauksia ma 14.12. asti.

Ennakkotilauksen voi tehdä puodilla kauppahallissa tai soittamalla numeroon 040 588 5801.

Ennakkotilausta tehdessä sovitaan tilauksen noutopäivä ja -paikka. Herkut voi noutaa joko kauppahallista tai Juustosoppi-autolta jollakin sen pysähdyspaikoista tai jouluviikolla Laukontorilta.

 

JUUSTOSOPPI-AUTO

Juustosopin menopeli kiertää lähikuntia normaalein aikatauluin viikolle 51 asti. Aikataulut löydät täältä. Jouluviikon eli 21.–23.12. Juustosopin auto majailee Laukontorilla klo 8–18.

Myös Juustoauton tiski on herkkuja pullollaan. Torilla voi siis tehdä myös viime hetken herkkuostoksia raikkaassa ulkoilmassa, tai valita ennakkotilauksen noudon Juustoautolta.

 

KAUPPAHALLIN PUOTI

Kauppahallin puotimme palvelee jouluviikolle asti normaalein aukioloajoin, eli

ma–pe klo 9–18
la klo 9–16

Jouluviikolla pidensimme aukioloaikojamme, eli olemme auki seuraavasti:

su 20.12. klo 11–17
ma–ke 21.–23.12. klo 8–20
Jouluaatto 24.12. klo 8–12
25.–27.12. vietämme joulua kotona

Kauppahallin joulutunnelmasta voi nauttia koko joulukuun ajan. Ruuhkautumista helpottaa siis paljon jos ajoitat käyntisi vähemmän kiireisille ajoille, kuten jouluviikkoa edeltävälle viikolle tai aamu- & iltapäiviin. Valtaosa tuotteistamme on pitkäikäisiä eli säilyvät yli joulun ja uudenvuodenkin.

 

LAHJATILAUKSET

Puodiltamme voit ostaa Juustosopin lahjakortteja haluamallesi summalle. Askartelemme mielellämme myös herkullisia yllätyksiä lahjapaketteihin! Otamme vastaan myös suurempia tilauksia mikäli haluat tilata yrityslahjasi meiltä. Lisätietoja valmiista lahjapakettivalikoimastamme löydät täältä.

Huomaathan kuitenkin, että yrityslahjojen, kuin myös muiden lahjatilausten tulisi olla tiedossamme viimeistään 9.12.

 

Kiitos, että autat meitä pitämään huolta toisistamme!

Kuvista kunnia kuuluu Sampo Pystyselle / HajatusCreative

Juustoherkuttelu kuuluu jouluun!

Juustoherkuttelu kuuluu jouluun!

”Ani harva pystyy ohittamaan Juustosoppia tyhjin käsin kirjaimellisesti tai kuvaannollisesti: makuhermoja hivelöi maistiaiset, mukaan voi tarttua paperikassillinen juustoja tai pääkoppaan tarttuu joku uusi knoppitieto juustojen maailmasta.”

Näin kirjoittaa Taneli Tuokko Ilta-Sanomien artikkelissa meidän ihanasta Juustosopista.

Käy lukemassa minkälaisia vinkkejä meidän Eija antaa joulupöydän juustojen valintaan. Artikkelin löydät täältä.

Kuvasta kunnia kuuluu Eino Ansiolle.

Juustosopin lahjapaketit ovat taas täällä!

Juustosopin lahjapaketit ovat taas täällä!

Tänä jouluna jos milloinkaan on satoja syitä kiittää toisiamme sitkeydestä ja sisusta. Ja kuinka huomaavainen onkaan kiitos, jonka voi kauniista paketista kuoria suoraan herkuteltavaksi? Myös antajalle jää hyvä mieli – hankkimalla maistuvat lahjat Juustosopista tulee samalla tukeneeksi paikallista pienyrittäjyyttä monessa muodossa.

Juustosopin joulupaketit ovat suosittuja niin yrityslahjoina kuin läheisillekin annettuna. Lahjasi voit valita alla esitellyistä valmiista tuotepaketeista tai ideoida omasi haluamasi teeman mukaan. Suositko mieluummin suomalaista pienjuustolaa, vai haluatko viedä lahjan saajan makumatkalle Sveitsin alpeille?

Voit myös lahjoittaa valinnanvapauden – lahjakortti on kaunis ja yksinkertainen tapa kiittää kuluneesta vuodesta. Lahjakorttiin voit valita haluamasi summan.

Huomaathan myös, että valtaosa tuotteistamme on hyvin säilyviä. Niitä voi nautiskella vielä uudenvuoden jälkeenkin, ja lahjan voi pakata auton takakonttiin pitemmilläkin sukulointimatkoilla ilman sen kummempia kylmälaukkuja.

Loihdimme tyylikkäät paketit valmiiksi kauppahallin myymälässämme. Sovitaan yhdessä tuletko noutamaan ne puodiltamme vai laitetaanko tilaukset esimerkiksi Juustoauton kyytiin noutoa varten. Juustoauton aikataulut löydät täältä. Suuremmissa tilauksissa kannattaa soittaa puotiin – toimitamme lahjapaketit mielellämme luoksesi.

Tilauksen voit tehdä puodissamme kauppahallissa, soittamalla numeroon (03) 222 6463 tai 040 588 5801, tai tämän lomakkeen kautta.

Yrityslahjojen tilauksia otamme vastaan 9.12.2020 asti.

 

JOULUPAKETIT

 

1) PADALLINEN MAKUA

Mouhijärven herkkujuustolan Metsuri-juusto
Keraaminen pata, jossa juuston voi lämmittää. Mukana ohje.
YHTEENSÄ 19,50 €

 

 

 

2) SYDÄMELLINEN PAKETTI

Luomu Vintage Cheddar, Englanti
WSOP Vintage Gouda, 24 kk
Puinen leikkuulauta
YHTEENSÄ 30 €

 

 

3) JUUSTON RAKASTAJIEN UNELMAPAKETTI

Pienjuustolat: Suuret tunteet, vahvat maut -kirja, kirj. Merja Koski (2019)
Mouhijärven herkkujuustolan Savuhilma -juusto
Helsingin meijeriliikkeen Linnunlaulu -valkohomejuusto
Peltolan juustolan Peltola Blue -sinihomejuusto
YHTEENSÄ 40 €

 

4) JUUSTOSOPIN LAHJAKORTTI
haluamallesi summalle.

 

 

 

 

 

Herkullista lahjashoppailua!

Tee tilaus täällä!

 

Kuvista kunnia kuuluu Sampo Pystyselle @HajatusCreative

 

Juustorikasta pääsiäistä!

Pääsiäisen pääpäivät ovat käsillä. Juustosopin tiskit notkuvat upeista ja herkullisista tuotteista, joilla kruunata pääsiäispöydän antimet.

Uutuusjuustomme Alte Hexe eli Vanha Noita Sveitsistä on oikein osuva herkuttelujuusto pääsiäiseksi! Tämä täyteläinen ja runsas juusto taipuu moneen; aamiaispöytään, herkutteluun, ruoanvalmistukseen tai esimerkiksi Racletteen.

Samppanja-cheddaria saimme pääsiäismyyntiin vinot pinot, joten tätä harvinaista herkkua olisi nyt saatavilla niin kauan kun riittää!

Ranskalainen, puolen kilon, pehmeä brie-kiekko on erinomainen sellaisenaan jonkun makean hillokkeen kera. Mutta, tästä saa myös herkullisen jälkiruoan uunin kautta käyttämällä. Hedelmiä, marjoja, pähkinöitä tai hunajaa kylkeen, niin suussa on juhlat!

Heikkilän tilan munajuustoja löytyy pitopöytään, Vuohen Heraa Peevon tilalta ja ternimaitoa uunijuuston valmistukseen.

Aukioloajat:

Ke 17.4. 8-18

To 18.4. 8-18

Pe 19.4. SULJETTU

LA 20.4. 8-16

SU-MA 21.-22.4. SULJETTU

Tervetuloa ostoksille!!

Uutuuksia Sveitsistä!

Valikoimistamme löytyy monia sveitsiläisä juustoja, koska tuomme niitä itse maahan. Tällä viikolla sveitsiläisten taidonnäytteiden sarja kasvoi kahdella uutuudella.

Alte Hexe eli ”Vanha noita” on upean täyteläinen, lehmän raakamaidosta valmistettu herkuttelujuusto. Juuston valmistaja kuvaili Alte Hexeä seuraavasti: ”Suussa sulavan pehmeä juusto, joka avaa oven makujen ainutlaatuiseen maailmaan.”  Siis mielettömän upea ja maukas tuttavuus!

Fürstenländer on pehmeän täyteläinen ja kermainen raakamaitojuusto. Juusto saa kypsyä neljä kuukautta, jonka aikana se saavuttaa ihanan pehmeän maukkautensa. Tämäkin on oiva valinta juustolautaselle!

Tervetuloa tutustumaan näihin tulokkaisiin!

Juustoauto starttaa taas!

Juustoauto on taas lastattu upeilla juustoilla ja muilla oheistuotteilla. Huomenna juustoauto starttaa kierroksensa talvitauon jälkeen ja karauttaa Hämeenlinnan kuukausimarkkinoille.

Tällä viikolla 10 juustoauton pysähdyspaikat ovat:

Tiistaina 5.3. Hämeenlinna

Torstaina 7.3. Kangasala

Perjantaina 8.3. Mänttä ja myöhemmin iltapäivästä Orivesi

Lauantaina 9.3. Jämsä

Nähdään juustoautolla!

Maidottomia tuotteita saatavilla!

Kasvaneen kysynnän johdosta, meiltä löytyy nyt irtomyynnistä maidottomia juuston korvaajia. Ranskalaisen Nature & Moi-sarjan kookosöljystä valmistetut tuotteet eivät sisällä maitoa, soijaa, gluteenia, laktoosia eikä palmuöljyä. Tällä hetkellä valikoimissamme ovat vaihtoehtoina cheddarin ja maustetun cheddarin kaltaiset tuotteet sekä mozzarella-tyyppinen juuston korvaaja.

Tuotteet ovat maukkaita ja sopivat ensisijaisesti ruoanvalmistukseen tai leivän päälle. Nämä tuotteet kannattaa kyllä ottaa testiin!

Lisäksi tällä hetkellä saatavilla myös Juustoportin kaurajuomaa.

RocheBaron – tuhkapintainen sinihomejuusto

RocheBaron on ranskalainen, tuhkapintainen sinihomejuusto. Tämä juusto on maultaan pehmeän maukas ja lempeästi voimaisa. Juuston maku ei ole ollenkaan terävä tai  pikantti, kuten monet lajiotoverinsa. Näin ollen, tämä on monen suuhun sopiva herkuttelujuusto!

Rakenteeltaan juusto on upean pehmeä, ja jopa valuva. Runsas suuntuntuma korostaa juuston hienostunutta täyteläisyyttä. Juustotarjottimella makua täydentävät  mehevät, makeat hedelmät tai esimerkiksi espanjalainen päärynä-sherry-hillo, jota myös löytyy meiltä.

RocheBaronia on meillä vaihdellen myynnissä. Siksipä kehottaisimme ottamaan vinkistä vaarin, ja kipaisemaan Juustosoppiin ostoksille nyt kun tätä on!