Raclette, mahtava juusto ja maukas ruokalaji

racletteilta

Mikäs sen paremmin sopii pimenevien viileiden syysiltojen illanistujaisiin kuin sulatettu kuuma juusto lisukkeineen. Aidoimmillaan raclettea tehdään nuotion äärellä, mutta nykyään ruokalaji valmistetaan kuumentamalla juustoviipaleita Raclette-grillissä. Raclette sana tulee ranskankielisestä sanasta racler, joka tarkoittaa raapimista/kaapimista. Juusto itsessään on saanut alkunsa Sveitsin Valaisin kantonissa yli 400 vuotta sitten. Silloiset vuoripaimenet kulkivat Alpeilla karjan mukana ja iltaisin leirinuotiolla sulattelivat juustoa. Perinteisesti iso juustonpuolikas laitettiin nojalleen kiveä vasten pinta kohti avotulta. Notkean sisuksen ulkokuoren annettiin kuumentua vähitellen. Heti kun se alkoi rypyttyä ja muuttaa väriään, tuotiin vadillinen höyryäviä perunoita, tai rapeaa maalaisleipää, joiden päälle kasattiin kuplivana valuvaa juustoa. Tästä sai tämä herkullinen ruoka alkunsa.

Sitten itse Raclette-juustoon, eli tätä kyseistä juustolajia valmistetaan tavallisesti lehmän raakamaidosta, mutta pastöroitujakin versioita löytyy. Juusto on täysrasvaista, ja parhaimmillaan juuri lämmitettynä. Silloin sen täyteläinen, pähkinäinen, makea ja hieman hedelmäinen aromi korostuu. Raclette-juustoa valmistetaan Sveitsin lisäksi myös Ranskassa Savoijin alueella. Niitä myydään myös savustettuna, viinipestyinä tai pippurilla ja chilillä maustettuna.

Raclette-grillissä onnistuu juuston kuumennus pienissä pannuissa, joissa jokainen voi omaan tahtiin sulatella sopivan palan juustoa. Grillin päällä olevalla parilalla voi lämmittää lisukkeita. Perinteiseen sveitsiläiseen racletteen lisukkeiksi valitaan perunoita, etikkakurkkuja, hillosipuleita ja leipää. Lisukkeiksi sopivat myös ilmakuivattu kinkku, broileri, erilaiset kasvikset, hedelmät ja vihannekset. Melkeinpä kaikki maistuu hyvältä sulatetun juuston kanssa :)

Herkullista ja lämmintä syksyä toivoo Juustosopin väki.

P.s. Meiltä voi lainata juusto-ostoksia vastaan raclettegrillin, mikäli sellaista ei kotoa löydy!

raclettejuusto_liisa

raclette-1

 

Kevätjuhlapöydän katseenvangitsija

mansikoita_ja_brie

Kevätjuhlat lähestyvät ja juhlapöytä kaipaa juustoja?
Helppoa ja näyttävää on tarjota juusto reiluna palana, jonka voi koristella tuoreilla mansikoilla ja kukkasilla. Valkohomejuuston kera sopii myös hunaja, pähkinät ja vaikka tuoreet viikunat.

erilainen_juustokakku_resepti288x354

Juustostasaa koottua myös upeita kakkuja. Mitäs mieltä olette Alkon julkaisemasta reseptistä?

Kerrokset eri makuisia, päällä portviinillä maustetua vadelmahilloketta, pähkinöitä, viikunoita ja marjoja.
Kesän juhlapöytään pakko kokeilla!
Linkki reseptiin
Video kakun kokoamisesta

 

 

Grillattavat juustot

grillijuusto

Deluxe Halloumi

Vuohen- ja lampaanmaidosta käsityönä valmistettu kyproslainen Halloumi-juusto. Tavalliseen kolmimaidosta valmistettuun Halloumiin verrattuna tämä versio on vähempi suolainen (2%) ja maultaan ihan mahtavan hyvää. Mausteena on käytetty minttua. Juusto on hyvää sellaisenaan hedelmien ja salaatin kanssa, mutta parhaimmillaan grillattuna tai paistettuna. Se säilyttää rakenteensa kuumennettaessa ja on siksi hyvä grilliherkku. Halloumia voi tarjota paistettuna myös jälkiruoaksi vaikka hillon kera.

deluxe halloumi

Saganaki

Saganaki on nimitys perinteiselle kreikkalaiselle paistetusta juustosta valmistetulle herkulle, mitä tarjoillaan yleensä alkupalana. Juuston voi paistaa pannulla tai parilalla voissa sellaisenaan tai leivitettynä. Leivityksessä voi käyttää vehnä- tai korppujauhoja. Paistamisen jälkeen juuston pinnalle puristetaan mausteeksi sitruunanmehua ja tarjoillaan leivän ja salaatin kera. Saganaki nimistä juustoa valmistetaan vuohen- tai lehmänmaidosta, tällä hetkellä meillä on lehmänmaidosta tehtyä versiota. Toisaalta Saganaki-juustoksi voi käyttää mitä tahansa kovaa juustoa, mikä kestää paistamisen ja säilyttää muotonsa.

saganaki1

Manouri

Manuori on kreikkalainen kiinteäksi puristettu herajuusto, jota voi käyttää myös sellaisenaan tai paistettuna. Juusto valmistetaan lampaan- sekä vuohenmaidosta, herasta ja kermasta. Rakenne muistuttaa Fetaa, mutta maku on pehmeämpi ja juusto vähäsuolaista. Sopii hyvin salaatteihin tai jälkkäriksi.

Manouri

Heikkilän Juustolan Grillijuusto

Kotimainen versio paistettavasta/grillattavasta juustosta. Valmistetaan tilan omien lehmien maidosta.

heikkilän grillijuusto

Tomino Del Boscaiolo

Italialainen lehmänmaidosta valmistettu Camembert-tyyppinen paistettava juusto. Hyvää jälkkärinä hillon tai mansikoitten kera. Sopii myös grillattavaksi esim. pekoniin käärittynä.

tomino1

Herkullista Vappua!

Lindhags hillot

Vappu tekee tuloaan ja me täällä Juustosopissa ollaan valmistauduttu siihen tilaamalla tiskit täyteen ihania juustoherkkuja. Moni on kysellyt juustosuosituksia illanistujaisiin sekä Vappupäivän brunssille, joten tässä tulisi ehdotelmaa:

-Samppanja-Brie, Hollanti. Upea kermaisen pehmeä valkohomejuusto, jossa sisällä samppanjalla maustettua tuorejuustoa. Tämä sopii juhlaan kuin juhlaan takuuvarmasti.

-Mont Jura, Ranska. Keskivahva aromikas vuoristojuusto Juran alueelta. Tämä juusto on valmistettu lehmän raakamaidosta, ja kypsytetty vuoden ajan.

-Honey Bee, Hollanti. Hunajalla maustetty kiteinen vuohenmaitogouda.

Näiden juustojen seuraksi sopii erityisen hyvin ne kuplivat juomat, eli kuohuviini ja samppanja.

Lisukkeeksi suosittelemme uutena meidän valikoimiin tulleita ruotsalaisia hilloja (www.lindhag.com), sekä Jokioisten Fiilis-ruislastuja . Hilloja valmistaa pieni perheyritys, joka tunnetaan pientuotannon hengessä tehdystä käsityöläisruoasta. Raaka-aineet tulevat omilta viljelmiltä, eikä tuotteissa käytetä lisä-aineita eikä hilloja ole laimennettu vedellä. Kyllä maistui hyvältä! Makuja on monia, esimerkiksi vadelma-lakritsi, viikuna, punaherukka, tomaatti, mansikka-raparperi…

Tervetuloa maistelemaan ja valitsemaan omat suosikit!

 

 

 

Le Gruyère AOP 1655

Le Gruyère AOP 1655

Tämä upea juusto ei ole ihan mikä tahansa Gruyère-juusto, vaan se laadukkaampi, harvinaisempi ja maukkaampi.
Merkin 1655 alle on valikoitu parhaat Gruyère AOP -meijereistä, joita on kaikkiaan 170 Sveitsissä. Tästä on palkintona tämä poikkeuksellinen laatu ja parhaiden juustonvalmistajien tietämys.

Näiden juustonvalmistajien huippuosaamisen kruunaa kypsytys, jossa käytetään harvinaislaatuista vuorisuolaa, jota valmistetaan 500 vuotta vanhassa Bexin suolakaivoksessa Sveitsissä. Tämä suola eristetään käyttämällä kaivoksen yläpuolelta olevalta Les Diableters -jäätiköltä tulevaa puhdasta vettä. 1655 jatkaa tätä hienoa perinnettä sveitsiläisessä juustonvalmistuksessa.

Tämän poikkeuksellisen juuston kypsytys kestää vähintään 12 kuukautta, mikä mahdollistaa sen rikkaimpien mineraalisten ja kukkaisten aromien kehittymisen antaen meille uskomattoman hienostuneen makuelämyksen.

1655 kypsytetään ainoana kypsyttämössä, joka sijaitsee Gruyère AOP -alkuperäisalueella Sveitsissä, La Gruyèren kreivikunnassa. Ensimmäisiä kirjallisia dokumentteja Gruyère-juuston tuottamisesta tämän alueen vuorilla löytyy vuodelta…1655…

Tätä harvinaisempaa herkkua on saatavilla nyt juustotiskistämme!

logo_1655

 

Illan parhaat herkut

Illan parhaat herkut

Minkälainen on sinun paras juustotarjotin? Juustoja ja makuja on niin monenlaisia, että yhtä ainoata oikeata vaihtoehtoa parhaaseen juustotarjottimeen ei ole. Juustotarjottimia tulee tarjottua niin läheisille kavereille, kuin sukujuhlillakin tai sitten nautittua ihan vaan oman perheen kanssa muutama herkkupala. Kaikissa tilanteissa on kiva miettiä juuri siihen hetkeen sopiva kokonaisuus juustoja. Omaa makua kannattaa kuunnella ja aina voi juustoja maistaa ennen ostamista. Useamman juuston valikoimaan on kuitenkin mukava lisätä myös vähintään yksi villi kortti. Sellainen juusto, mistä ei etukäteen tiedä ja ehkä mihin saattaa olla vähän ennakkoluulojakin. Uusia makuja on kuitenkin jännittävä maistella.

Kuvassa näet erään taannoin kootun herkkutarjottimen illanistujaiseen. Hyvä puinen leikkuualusta, jossa helppo leikata juustoja. Koville ja pehmeille juustoille kannattaa lisäksi varata omat veitset, jotta tarjotin pysyy siistinä (pehmeät juustot voi vähän sotata). Juustoja ei kannata paljoa palastella valmiiksi, jotta ne ei kuivu. Toki halutessaan voi muutaman lohkon laittaa valmiiksi.

Itse laitan tarjolle yleensä noin 4 juustoa. Silloin tarjottimelle tulee erilaisia makuja, mutta maut ei sekoitu liikaa. 10 juuston maistelussa ei enää oikein erota mikä oli mitäkin (mutta kyllähän sellastakin joskus tulee tehtyä, kun innostuu ottamaan vielä tuo ja tuo ja tuo..).
Palakoko kannattaa miettiä sen mukaan onko juuri noustu ruokapöydästä vai istutaanko iltaa monta tuntia herkkuja nauttien. Määrää on tietysti vähän vaikea arvioida, mutta isommat palat ovat tarjottimella toki näyttäviä ja onneksi juusto on hyvin säilyvää, joten hukkaan ei tarvitse ylimääräisiä heittää, vaikka ei samana iltana kaikki menisikään.

Pidempään kypsytetyissä juustoissa on yleensä voimakkaampi maku ja kiteisempi rakenne. Tässä tarjottimella on kiteinen vanha gouda, pitkään kypsytetty vuoristojuusto, yksi pehmeän kermainen valkohomejuusto ja yksi vuohenmaitojuusto. Lisukkeena klassikko viikunahillo.

Mitähän sitä tarjoaisi seuraavalla kerralla pikkujoulupöytään? Ehkä joku klassikko.. Oletko kokeillut Stilton-sinihomejuustoa portviinin kera?

Tonttujen kiireinen aika

Tonttujen kiireinen aika

Joulun alla alkaa päässä raksuttaa, millä muistaisi ystäviä, tuttuja ja sukulaisia. Välillä taas tarvisi keksiä millä kiittäisi yhteistyökumppaneita ja työkontakteja.

Teemme juustolahjoja tilauksesta ympäri vuoden, mutta joulu on toki se suurin sesonki. Juustoja pystyy lähettämään ympäri maata ilahduttamaan ja monesti ruokalahja on mieleinen, kun tavaraa on monella jo nurkat täynnä.

Juustotarjottimen saa halutessaa myös räätälöityä juuri lahjansaajan tai -antajan mukaan. Arvostaisiko lahjansaaja kotimaisia pienjuustoloiden herkkuja tai onko hän vaikka intohimoinen Italia-fani? Juustotarjottimen saa koottua niin monella tavalla, että persoonaa saa hyvin esiin. Juustojen lisukkeet, hillot ja keksi, saa myös samaan pakettiin.

Toisaalta me juustonmyyjät olemme koonneet satoja herkkukoreja ja tarjottimia, joten voit myös jättää juustojen valinnan meidän käsiimme. Silloin tarvitsee vain kertoa milloin haluaisit noutaa lahjat ja teemme kauniit paketit valmiiksi pukinkonttiin. Paketteihin voi myös halutessaan etukäteen tuoda muutakin sisältöä. Miltä kuulostaisi herkkukori, jossa olisi juustojen lisäksi lahjansaajan lempiviini?

Pakkaamme juustot toiveiden mukaan. Perusvalikoimastamme löytyy valittavaksi erilaisia puisia alustoja, päreitä, koreja ja laatikoita, joista sää tehtyä näyttäviä lahjoja.

Hyvää joulunodotusta! Me juustotontut täällä odotellaan innolla tulevaa juhlakautta. Jouluna juustovalikoima on laajimmillaan ja saadaan koota paljon hienoja lahjoja lähimmäisiä ilahduttamaan.