”Herkkua on siinä monenlaista…”

”Herkkua on siinä monenlaista…”

Joulu se ovelle kohta jo kolkuttaa :) Juustohyllyt täällä notkuu ja herkkuja löytyy harvinaisuuksista klassikoihin.

Suositusjuustojamme Joulun juhlapöytiin:

Samppanja-cheddar. Upea suussa sulava englantilainen herkuttelujuusto. Tämä juusto on saavuttanut viime vuosina suuren suosion. Juusto on kausituote ja on saatavilla kerran vuodessa aina näin joulun alla.

Comté 36 kk kypsytetty. ”Ei iällä väliä ellei satu olemaan juusto”. Tämä sanonta pitää paikkansa juustojen kohdalla, mutta varsinkin tässä tapauksessa. Kiteinen ja pitkän täyteläisen maun omaava ranskalainen Jura-alueen vuoristojuusto.

Beemster goudat. Hollantilainen juustosarja josta löytyy eri ikäisiksi kypsytettyjä gouda-juustoja. Vaihtoehtoina:

  • X-O, kypsytetty 26 kk. Kova, karkea ja kiteinen. Maussa viipyvä pähkinävivahde. Sopii hyvin rypäläiden, vihreiden oliivien sekä pähkinöiden kanssa. Viinisuosituksena Port-viini tai täyteläinen punaviini.
  • Grand Cru, 12 kk kypsytetty kiinteä ja kiteinen, runsas ja moniulotteinen maku. Yhdistele taateleiden sekä manteleiden kanssa. Viiniksi sopii myös Port-viini sekä punaviinit.
  • Beemster Old, 10 kk kypsytetty, kiinteä, runsas ja kermainen. Sopii juustotarjottimen lisäksi hyvin esim raastettuna uuniruokiin. Viiniksi Merlot-punaviiini.

Crémeux Bourguignon, Bourgognen alue, Ranska. Tämän ihanan triplakermaisen valkohomejuuston kanssa sopivat raikkaat makeat hedelmät sekä Rosé-viini. Valkohomejuustojen aatelistoa!

Cantar de Covadonga. Uutta meillä! Espanjalainen Asturian alueen pehmeän kostea vahvempi sinihomejuusto. Sopii erinomaisesti makeiden hillojen sekä pipareiden kanssa.

Cheddarkeko   Kotimaiset juustot   sinihomekeko

Kotimaisista juustoista suosituslistalle pääsee tietenkin meidän tamperelaisten oma paikallinen sinihomejuusto Selinin Sininen. Juusto valmistetaan Ahlmanin tilalla maatiaislehmien maidosta.

Mouhijärven Herkkujuustolan maukkaat taidonnäytteet Vilho, Sahti-Vilho ja Savu-Hilma sekä valkohomejuustoista Väinö, punahomejuusto Metsuri sekä Puna-Heidi kuuluvat valikoimiimme ja ovat ehdottomasti suosituksien arvoiset.

Lahjapakkaus   Lahjapakkaus1

Jouluisia makuja löytyy maustetuista cheddareista esim. karpalo, viikuna-hunaja, tryffeli ja kaneli-omena-rusina.

Tässä nopea pintaraapaisu parhaista paloista. Tervetuloa paikan päälle valitsemaan omat suosikkisi!

Herkullista Joulun aikaa toivottaen Juustosopin Eija, Matti, Harri, Liisa, Saara ja Essi.

 

 

 

 

 

 

Suomen Kädentaidot-messut 17.-19.11.2017

Juustosoppi myös mukana Suomen Kädentaidot-messuilla Tampereen MSydäncheddar minitessukeskuksessa 17.-19.11.2017. Paljon maistatuksia ja messutarjouksia, tervetuloa vierailemaan ja moikkaamaan!

Happy Halloween

lataus

LEMON IS THE NEW BLACK.  Uutta Hollannista! Sitruunalla, limellä ja lakritsilla maustettu juusto. Sopii mitä parhaiten HALLOWEEN herkutteluun.

Juustoja Wisconsinista USA:sta

santori

Italialainen Paola Sartori alkoi valmistaa juustoja 1930-luvulla USA:n Wisconsinissa. Sillä perinteellä valmistettuja juustoja löytyy nyt ensimmäistä kertaa Suomesta, tietenkin täältä meidän juustotiskistä Tampereen Kauppahallista :)

Sartori Bellavitano Gold, 10 kk kypsytetty parmesan-tyyppinen juusto pastöroidusta lehmänmaidosta. Viinisuositukset Chianti, Port tai oluista Pale-Ale.

Sartori Bellavitano Chai, 12 kk kypsytetty chai-teellä maustettu italialaistyyppinen juusto pastöroidusta lehmänmaidosta. Viinisuositus Asti Spumante, Lambrusco, oluista vehnäoluet.

 

Kauppahallin syysmarkkinat 29.9.-30.9.2017

KIvaa hulinaa perjantaina ja lauantaina. Tapahtumassa tarjolla ilmaista vossikkakyytiä laukontorin kalamarkkinoille ja takaisin, maistiaisia sekä tarjouksia. Meillä tarjouksessa Roquefort Papillon 29,80 €/kg, tuplakermainen Brie 12,90 €/kg sekä Ahvenanmaan maukas kermajuusto 9,80 €/kg. Tarjoukset voimassa markkinoiden ajan, myös juustoautossamme. Tervetuloa!

Uusi Appenzeller Würzig

Uusi Appenzeller Würzig

Sveitsin reissulta bongattiin upea Appenzeller-juusto, mitä ei aiemmin ole tuotu Suomeen. Nyt sitä on saatavilla meidän juustotiskistä.

DSC01238DSC01232 (2)DSC01228 (2)DSC01226 (2)DSC01078 (2)DSC01136 (2)DSC01219 (2)DSC01209 (2)DSC01114 (2)DSC01117 (2)DSC01055 (2)

Olutta ja viiniä

juomia

Valikoimistamme löytyy myös juustojen kanssa sopivia juomia :)

Italialainen Emilio Vada Moscato d’Asti on makea, hedelmäinen ja hieman kupliva valkoviini Muscat-rypäleestä. Sopii hyvin juustojen ja hedelmien kanssa jälkiruokaviiniksi.

Palkitut Monty’s oluet Walesista. Tällä hetkellä löytyy neljää erilaista. Hilltop, hunajainen Golden Ale. Sunshine, hedelmäinen Golden Ale. Old Jailhouse, tumma Ale. Masquerade, gluteeniton Golden Bitter.

 

 

Raclette, mahtava juusto ja maukas ruokalaji

racletteilta

Mikäs sen paremmin sopii pimenevien viileiden syysiltojen illanistujaisiin kuin sulatettu kuuma juusto lisukkeineen. Aidoimmillaan raclettea tehdään nuotion äärellä, mutta nykyään ruokalaji valmistetaan kuumentamalla juustoviipaleita Raclette-grillissä. Raclette sana tulee ranskankielisestä sanasta racler, joka tarkoittaa raapimista/kaapimista. Juusto itsessään on saanut alkunsa Sveitsin Valaisin kantonissa yli 400 vuotta sitten. Silloiset vuoripaimenet kulkivat Alpeilla karjan mukana ja iltaisin leirinuotiolla sulattelivat juustoa. Perinteisesti iso juustonpuolikas laitettiin nojalleen kiveä vasten pinta kohti avotulta. Notkean sisuksen ulkokuoren annettiin kuumentua vähitellen. Heti kun se alkoi rypyttyä ja muuttaa väriään, tuotiin vadillinen höyryäviä perunoita, tai rapeaa maalaisleipää, joiden päälle kasattiin kuplivana valuvaa juustoa. Tästä sai tämä herkullinen ruoka alkunsa.

Sitten itse Raclette-juustoon, eli tätä kyseistä juustolajia valmistetaan tavallisesti lehmän raakamaidosta, mutta pastöroitujakin versioita löytyy. Juusto on täysrasvaista, ja parhaimmillaan juuri lämmitettynä. Silloin sen täyteläinen, pähkinäinen, makea ja hieman hedelmäinen aromi korostuu. Raclette-juustoa valmistetaan Sveitsin lisäksi myös Ranskassa Savoijin alueella. Niitä myydään myös savustettuna, viinipestyinä tai pippurilla ja chilillä maustettuna.

Raclette-grillissä onnistuu juuston kuumennus pienissä pannuissa, joissa jokainen voi omaan tahtiin sulatella sopivan palan juustoa. Grillin päällä olevalla parilalla voi lämmittää lisukkeita. Perinteiseen sveitsiläiseen racletteen lisukkeiksi valitaan perunoita, etikkakurkkuja, hillosipuleita ja leipää. Lisukkeiksi sopivat myös ilmakuivattu kinkku, broileri, erilaiset kasvikset, hedelmät ja vihannekset. Melkeinpä kaikki maistuu hyvältä sulatetun juuston kanssa :)

Herkullista ja lämmintä syksyä toivoo Juustosopin väki.

P.s. Meiltä voi lainata juusto-ostoksia vastaan raclettegrillin, mikäli sellaista ei kotoa löydy!

raclettejuusto_liisa

raclette-1

 

Kevätjuhlapöydän katseenvangitsija

mansikoita_ja_brie

Kevätjuhlat lähestyvät ja juhlapöytä kaipaa juustoja?
Helppoa ja näyttävää on tarjota juusto reiluna palana, jonka voi koristella tuoreilla mansikoilla ja kukkasilla. Valkohomejuuston kera sopii myös hunaja, pähkinät ja vaikka tuoreet viikunat.

erilainen_juustokakku_resepti288x354

Juustostasaa koottua myös upeita kakkuja. Mitäs mieltä olette Alkon julkaisemasta reseptistä?

Kerrokset eri makuisia, päällä portviinillä maustetua vadelmahilloketta, pähkinöitä, viikunoita ja marjoja.
Kesän juhlapöytään pakko kokeilla!
Linkki reseptiin
Video kakun kokoamisesta

 

 

Grillattavat juustot

grillijuusto

Deluxe Halloumi

Vuohen- ja lampaanmaidosta käsityönä valmistettu kyproslainen Halloumi-juusto. Tavalliseen kolmimaidosta valmistettuun Halloumiin verrattuna tämä versio on vähempi suolainen (2%) ja maultaan ihan mahtavan hyvää. Mausteena on käytetty minttua. Juusto on hyvää sellaisenaan hedelmien ja salaatin kanssa, mutta parhaimmillaan grillattuna tai paistettuna. Se säilyttää rakenteensa kuumennettaessa ja on siksi hyvä grilliherkku. Halloumia voi tarjota paistettuna myös jälkiruoaksi vaikka hillon kera.

deluxe halloumi

Saganaki

Saganaki on nimitys perinteiselle kreikkalaiselle paistetusta juustosta valmistetulle herkulle, mitä tarjoillaan yleensä alkupalana. Juuston voi paistaa pannulla tai parilalla voissa sellaisenaan tai leivitettynä. Leivityksessä voi käyttää vehnä- tai korppujauhoja. Paistamisen jälkeen juuston pinnalle puristetaan mausteeksi sitruunanmehua ja tarjoillaan leivän ja salaatin kera. Saganaki nimistä juustoa valmistetaan vuohen- tai lehmänmaidosta, tällä hetkellä meillä on lehmänmaidosta tehtyä versiota. Toisaalta Saganaki-juustoksi voi käyttää mitä tahansa kovaa juustoa, mikä kestää paistamisen ja säilyttää muotonsa.

saganaki1

Manouri

Manuori on kreikkalainen kiinteäksi puristettu herajuusto, jota voi käyttää myös sellaisenaan tai paistettuna. Juusto valmistetaan lampaan- sekä vuohenmaidosta, herasta ja kermasta. Rakenne muistuttaa Fetaa, mutta maku on pehmeämpi ja juusto vähäsuolaista. Sopii hyvin salaatteihin tai jälkkäriksi.

Manouri

Heikkilän Juustolan Grillijuusto

Kotimainen versio paistettavasta/grillattavasta juustosta. Valmistetaan tilan omien lehmien maidosta.

heikkilän grillijuusto

Tomino Del Boscaiolo

Italialainen lehmänmaidosta valmistettu Camembert-tyyppinen paistettava juusto. Hyvää jälkkärinä hillon tai mansikoitten kera. Sopii myös grillattavaksi esim. pekoniin käärittynä.

tomino1